Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dogovor o ameriških spodbujevalnih ukrepih je danes poskrbel za visoko rast delniških trgov

Dogovor o ameriških spodbujevalnih ukrepih je danes poskrbel za visoko rast delniških trgov
March 25
08:20 2020

Ameriški predsednik Donald Trump in ameriški senat sta se uspela dogovoriti za sprejem gospodarskega paketa pomoči v višini več kot 1,8 bilijona dolarjev, kar je med današnjim trgovanjem dvignilo vrednost delnic v Aziji.

Trgi na Wall Streetu in v Evropi so sicer včeraj v pričakovanju sklenitve dogovora zabeležili izjemno visoko rast. Danes so na vrednosti pridobile tudi delnice v Aziji, saj je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil kar 7,9 odstotka vrednosti.

Paket spodbud za ameriško gospodarstvo vključuje tudi denar za reševanje industrijskih panog, ki jih je kriza najbolj prizadela. Na borzi je imel indeks Dow Jones včeraj največji dnevni dobiček po letu 1933, kljub temu, da dogovor takrat še ni bil podpisan.

Bill Gates dokončno zapušča Microsoft

V Aziji je indeks Hang Seng poskočil za 3,1 odstotka, kitajski Shanghai Composite pa je v sredo pridobil več kot 2 odstotka vrednosti.

"Gre za dobro novico, vseeno pa še nismo izven najhujšega," je dejal direktor za naložbe pri upravljavcu skladov Fidely International, Tom Stevenson. "Med padanjem trgov prihaja do teh velikih odbojev, ki pa niso merodajni. V takšnih situacijah so namreč pogosti."

Tako se nadaljuje obdobje nestanovitnosti, ki mu v modernih časih ni primera, saj se trgi divje odzivajo na vpliv pandemije koronavirusa.

Samo v tem mesecu je tako indeks Dow Jones doživel pet največjih dnevnih rasti vrednosti in pet največjih padcev v svoji 135 letni zgodovini. Včeraj je tako omenjeni indeks pridobil kar 11,3 odstotka vrednosti, potem ko je doživel najvišjo dnevno rast od obdobja velike recesije v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Veliko držav po vsem svetu sedaj dela na svojih spodbujevalnih ukrepih za gospodarstva, vendar so ti načrti naleteli na mešane odzive iz strani vlagateljev.

Ameriški paket pomoči je bil sprejet šele po petih dneh intenzivnih pogajanj, v katerih so poizkušali doseči optimalen paket pomoči tako za ameriške delavce, kot podjetja. "Končno imamo dogovor," je tik pred drugo uro zjutraj iz Washingtona sporočil vodja večine v senatu Mitch McConell. "V osnovi gre za naložbe v času vojne," je dodal.

Vse podrobnosti o načrtovani zakonodaji zaenkrat še niso bile objavljene, vendar so zakonodajalci v torek, da bo paket pomoči vseboval začetni predlog republikancev za neposredna denarna plačila.

Paket ukrepov bo pomagal olajšati bolečino ob množičnih odpuščanjih, saj so bila podjetja prisiljena zapreti svoje poslovanje, medtem ko so morali delavci ostati doma.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce