Finančni trgi

Prispevki

Dohodek iz tujine morate napovedati sami

Dohodek iz tujine morate napovedati sami
June 20
06:35 2017

Davčni zavezanci, ki dohodek iz tujine dosežejo pri tujih izplačevalcih, ki se ne štejejo za plačnika davka po slovenskih predpisih, so te dohodke dolžni napovedati sami. Pri davčnemu organu (Finančna uprava RS – FURS) morajo vložiti poseben obrazec, na podlagi katerega FURS izda odločbo o višini akontacije dohodnine.

Kakšne so obveznosti zavezanca, ki prejema dohodek iz tujine?

Davčni zavezanec (rezident) mora za redni mesečni dohodek iz tujine, prejet iz delovnega razmerja ali pokojnino, vložiti pri davčnem organu Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente. In sicer v 15. dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejel dohodek iz tujine ali pokojnino.

Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?

Taka napoved velja za celo davčno leto. Razen kadar se dohodek iz tujine poveča za več kot 10 odstotkov ali ko se za več kot 10 odstotkov spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine.

V tem primeru mora zavezanec ponovno vložiti napoved v 15 dneh od dneva, ko je prejel spremenjeno višino rednega mesečnega dohodka oziroma so se za 10 odstotkov spremenili drugi pogoji, ki vplivajo na akontacijo dohodnine.

Podatke o dohodkih iz zaposlitve ter vsak drug dohodek iz tujine, ki ga davčni zavezanec – rezident napove med letom, davčni organ upošteva pri sestavitvi informativnega izračuna dohodnine.

FURS opozarja gradbene delavce, ki delajo v Avstriji

Kadar davčni zavezanec, ki je gradbeni delavec, zaposlen pri slovenskem delodajalcu in napoten na delo v Avstrijo, neposredno prejema tudi izplačila od avstrijskega sklada BUAK, mora te dohodke sam napovedati davčnemu organu, so opozorili na Finančni upravi RS. To mora storiti prek že omenjenega obrazca.

BUAK, ki v skladu z avstrijsko zakonodajo, upravičencem – gradbenim delavcem, zaposlenim pri slovenskih delodajalcih, dohodke izplačuje neposredno, od teh izplačil obračunava in plačuje obvezne prispevke za socialno varnost po slovenskih predpisih. Na FURS so pojasnili, da BUAK po Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) ni plačnik davka in posledično od izplačanih dohodkov slovenskim davčnim zavezancem ne obračunava in ne plačuje akontacije dohodnine. Zato morajo zavezanci prejete dohodke napovedati sami.

Vir: Data.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce