Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Dolar in ameriške obveznice še naprej pridobivajo na vrednosti

Dolar in ameriške obveznice še naprej pridobivajo na vrednosti
August 11
05:39 2021

Vrednost ameriškega dolarja in donosi ameriških obveznic so sredo med trgovanjem v Aziji, spet podaljšali svoje dobičke, ki so jih sprožili pogovori o zaostritvi monetarne politike FED-a. Na drugi strani so azijske delnice trgovale brez spremembe vrednosti, kar je posledica zaskrbljenosti trgov glede širjenja kitajske kuge, kljub temu, da je so indeksi na Wall Streetu včeraj dosegli nove rekordne vrednosti.

Dolarski indeks se je medtem povzpel na najvišje nivoje od sredine julija in se okrepil tako v primerjavi z japonskim jenom, kot evrom, ki se je približal najnižjemu letnemu nivoju v primerjavi z dolarjem.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes pridobil 0,08 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni kitajski indeks CSI 300 upadel za 0,38 odstotka, korejski indeks Kospi pa je izgubil 0,37 odstotka vrednosti.

Globalni trgi v nov trgovalni teden z izgubami

Vse boljši ameriški gospodarski podatki in bolj zaostrovalni ton uradnikov iz FED-a so trge vodili v pričakovanja, da bo centralna banka kasneje letos zmanjšala svoje nakupe obveznic, kar je povečalo donose obveznic in podprlo dolar.

A poteza je že dobro poznana saj spominja na ponovitev istega zmanjševanja pomoči iz leta 2013, ko je centralna banka z zmanjševanjem svojega programa "kvantitativnega sproščanja", ki je takrat trge močno pretresla je dejal Ray Farris iz banke Credit Suisse.

"V Aziji je nekaj zaskrbljenost zaradi zmanjševanja pomoči, vseeno pa je vse bolj jasno, da trgi zaradi tega ne bodo doživeli besnega izpada," je dejal Farris.

Medtem je bila Avstralija redka svetla točka današnjega trgovalnega dne, pri čemer je tamkajšnji glavni borzni indeks pridobil 0,61 odstotka vrednosti. Pri tem ima največ zaslug objava rekordnega odkupa delnic iz strani največje banke v državi Commonwealth Bank of Australia.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je pridobil 0,57 odstotka vrednosti.

Dolar je bil podprt z dvigom donosnosti tako kratkoročnih, kot dolgoročnih ameriških obveznic, ki so dosegle najvišje donose po sredini julija, pri čemer je donosnost referenčnih 10-letnih zakladnic dosegla 1,361 odstotka, kar je bilo največ v zadnjih petih tednih.

Hkrati sta indeksa Dow Jones in S&P 500 dosegla najvišje nivoje v zgodovini, potem ko je bil parlamentu sprejet infrastrukturni paket pomoči v višini bilijona dolarjev.

Drugod so močnejši dolar in višji donosi obveznic vplivali na ceno zlata, ki je upadla za 0,2 odstotka. Višji obrestne mere so sicer tipično slaba novica za zlato.

Nafta je obdržala včerajšnje dobičke, ki so dosegli 2 odstotka, kar je bila posledica znamenj naraščajočega povpraševanja po gorivu v ZDA. Danes so ostale cene nafte nespremenjene.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles