Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dolar je po šibkih podatkih o inflaciji nekoliko izgubil na zagonu

Dolar je po šibkih podatkih o inflaciji nekoliko izgubil na zagonu
May 11
06:15 2018

Azijske delnice so danes pridobile na vrednosti, saj je apetit med vlagatelji za tvegane naložbe narasel zaradi nizke inflacije v ZDA, kar je pripomoglo k zmanjšanju zaskrbljenosti o hitrejšem dviganju stopenj obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke. Poleg tega so vlagatelji pozdravili tudi nadaljnje korake ZDA in Severne Koreje za zmanjšanje napetosti na korejskem polotoku.

Včeraj objavljeni podatki v ZDA so pokazali, da so se cene življenjskih potrebščin v aprilu zviševale počasneje od pričakovanj in sledijo podatkom iz prejšnjega tedna, ki so pokazali na počasno rast plač. Dva podatkovna nabora pomenita, da "se inflacija morda povečuje, vendar ne tako hitro, da bi morala FED sprejeti agresivne ukrepe, za preprečevanje pregrevanja gospodarstva," je dejal analitik James McGlew, iz družbe Argonaut.

ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, cene nafte najvišje v zadnjih treh letih in pol

Nedavni pretresi na trgih, ki so jih delno spodbujale trgovinske napetosti med Kitajsko in ZDA, so se prav tako zmanjšale, medtem ko upravljavci z denarjem pričakujejo, da bodo sorazmerno nizke svetovne obrestne mere, še nekaj časa ohranile visoko rast delnic, ki se je začela v lanskem letu.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic družbe MSCI je danes zrasel za 0,9 odstotka in je blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh tednih. Japonski borzni indeks Nikkei je danes zrasel za 1 odtsotek, medtem ko je korejski indeks Kospi pridobil 0,7 odstotka vrednosti. Hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 1,4 odstotka vrednosti. Na drugi strani so delnice na kitajskih celinskih trgih izgubile začetni zagon in končale z manjšimi izgubami.

Na Wall Streetu se je včerajšnji trgovalni dan zaključil pozitivno, saj so vsi trije glavni indeksi pridobili med 0,8 in 0,9 odtsotka vrednosti.

Geopolitika

Zdi se da tudi vlagatelji pozdravljajo nadaljnje premike med ZDA in Severno Korejo za zmanjševanje napetosti regiji. Ameriški predsednik Donald Trump, se bo tako naslednji mesec v Singapurju sestal z severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, vsi pa polagajo upe na to, da no uspelo ameriškemu predsedniku narediti nekaj pomembnega pri omejevanju jedrskih ambicij te diktature.

"Trump pri ukvarjanju s Severno Korejo še vedno potrebuje kitajskega predsednika Jingpina, kar je kratkoročno njegova prednostna naloga," so v obvestilu svojim strankam zapisali pri banki JPMorgan.

Valutni trgi so danes poslovali precej umirjeno. Evro je tako v primerjavi z dolarjem ohranil nivo pri razmerju 1,1911 dolarja. Na drugi strani je jen proti dolarju malenkostno izgubil na vrednosti in se ustalil pri nivoju 109,45 jena za dolar.

Na surovinskih trgih je zlato izgubilo 0,1 odstotka vrednosti in sedaj dosega ceno 1319,33 dolarja za unčo.

Cene nafte so se umirile, a ostajajo blizu najvišjih vrednosti v zadnjih letih, saj vztraja zaskrbljenost potem, ko je Donald Trump ZDA umaknil iz iranske jedrske pogodbe in ponovno uvedel sankcije. Cena ameriške lahke nafte se je znižala za 10 centov, na 71,26 dolarja za sod. Na drugi strani se je cena nafte znamke Brent znižala za 18 odstotkov na 77,29 dolarja za sod, potem ko je včeraj dosegla 78 dolarjev, kar se je zgodilo prvič po novembru leta 2014.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce