Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dolar krepko navzgor, azijski trgi v rdečem

Dolar krepko navzgor, azijski trgi v rdečem
October 04
07:10 2018

Ameriški dolar je v četrtek proti jenu dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 11 mesecih, potem ko so izjemni gospodarski podatki vplivali na donosnost obveznic, ki je dosegla najvišje nivoje po letu 2011. Na drugi strani so azijski trgi čutili pritisk zaradi povečanja stroškov domačega zadolževanja.

Višje donosi na ameriške obveznice seveda niso ugodni za nastajajoče trge, saj ponavadi pomenijo umik tujega kapitala ob pritisku na lokalne valute. Cene obveznic so se znižale po vsej Aziji, japonske dolgoročne obveznice pa so dosegle nivoje, ki jih niso videle že vse od začetka leta 2016.

Tesla je dosegla najvišjo proizvodnjo v zgodovini

"V svetovnem gospodarstvu se trenutno razpleta preprosta dinamika - ZDA cvetijo, medtem ko se večina preostalega sveta upočasnjuje ali pa celo stagnira," je povedal ekonomist iz banke HSBBC, Kevin Logan. "Centralna banka, ki zvišuje obrestne mere, da bi preprečila pregrevanje ameriškega gospodarstva, omejuje politične možnosti držav, kjer se finančni pogoji zaostrujejo in se trgovinske napetosti povečujejo."

Najširši azijsko-pacifiški borzni indeks zunaj Japonske, je danes izgubil 1,1 odstotka vrednosti, saj so indeksi upadli tako v Južni Koreji, Tajvanu kot tudi Indoneziji in na Filipinih.

Celo glavni japonski borzni indeks Nikkei je izgubil 0,2 odstotka vrednosti, saj so rastoči obvezniški donosi izravnali naraščajoči izvoz zaradi šibkega jena.

Dolar je močno pridobil na vrednosti potem ko je vplivna raziskava ameriškega storitvenega sektorja pokazala, da se je aktivnost povišala na najvišjo raven od avgusta leta 1997, kar je privedlo do špekulacij, da bi lahko bila objava novo ustvarjenih delovnih mest v petek presenečenje.

"Indeks je znatno nad dolgoročnim povprečjem v obdobju rasti in v skladu z navzgor usmerjenimi tveganji za rast," je dejal Kevin Cummins iz družbe NatWest Markets. "Najmanj kar lahko rečemo je, da ti podatki kažejo ostaja povpraševanje po delovni sili zelo močno."

Skok donosov obveznic je v sredo povišal vrednosti ameriških delnic, s tem da je indeks S&P 500 znova na dosegu rekordnih nivojev. Indeks Dow Jones je tako zrasel za 0,2 odstotka, medtem ko je S&P 500 pridobil 0,07 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je zrasel za 0,32 odstotka.

Na surovinskih trgih so cene nafte dosegle najvišje nivoje v zadnjih štirih letih, saj se trgi osredotočajo na prihajajoče sankcije ZDA proti Iranu, medtem ko so spregledali najvišjo tedensko rast zalog nafte v ZDA v letošnjem letu.

Nafta znamke Brent se je danes pocenila za 18 centov na 86,11 dolarja za sod, medtem ko je bilo moč lahko ameriško nafto kupiti po ceni 76,25 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce