Finančni trgi

Prispevki

Domače banke tonejo, tuje banke dominirajo

Domače banke tonejo, tuje banke dominirajo
May 27
10:40 2013

Kapitalsko podhranjenost bank v večinski domači lasti in neaktivnost države, ki po obrokih izvaja dokapitalizacije NLB in Nove KBM, so banke v večinski tuji lasti izkoristile zlasti za povečanje obsega depozitov in posojil.

Banke v večinski domači lasti so namreč samo v minulem letu ostale brez kar 1,5 milijarde evrov depozitov nebančnih strank, medtem ko so jih njihove tuje konkurentke pridobile za kar okoli 670 milijonov evrov, je razvidno iz dokumentov Banke Slovenije, piše časopis Dnevnik.

Še bolj zgovoren je podatek, da je lani prav vsem bankam v večinski tuji lasti uspelo povečati obseg depozitov.

Klub Finančni Trgi

Najvišjo rast obsega vlog je lani dosegla Sberbank, ki ji je uspelo povečati bazo depozitov kar za 45,6 odstotka. Naslednja v vrsti je bila s še vedno visoko, kar 28,3-odstotno rastjo Unicredit banka Slovenije, ki je do konca lanskega leta zbrala že 1,23 milijarde evrov depozitov.

Z dvomestnimi stopnjami rasti so se lani zvišali tudi depoziti nebančnih strank v Banki Koper in celo Raiffeisen banki, kjer so lani že začeli ukinjati poslovanje s slovenskimi gospodinjstvi.

Preberi več na Dnevnik.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles