Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump izdal odredbo za preprečitev prodaje družbe Qualcomm

Donald Trump izdal odredbo za preprečitev prodaje družbe Qualcomm
March 13
07:33 2018

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da blokira načrtovani prevzem izdelovalca čipov Qualcomm iz strani singapurskega rivala Broadcom, na podlagi nacionalne varnosti. V svoji odredbi je navedel "verodostojne dokaze", da bo načrtovani prevzem v višini 140 milijard dolarjev "ogrozil nacionalno varnost ZDA".

Že pri družbi Qualcomm so se sicer trudili preprečiti prevzem iz strani Brodacoma. Pri družbi Broadcom so sicer izrazili močno nestrinjanje z oceno, da bi predlagani prevzem lahko povzročal zaskrbljenost. Če bi posel uspešno izpeljali bi tako nastal tretji največji proizvajalec mikročipov na svetu za Intelom in Samsungom. Hkrati bi šlo za največji prevzem v zgodovini tehnološkega sektorja.

Prevzemna ponudba Broadcoma se je znašla pod lupo ameriške vlade

Ameriški predsednik je dejal: "Predlagani prevzem Qualcomma iz strani Broadcoma je prepovedan, hkrati pa je prepovedana tudi vsaka v bistvu enakovredna združitev ali prevzema, tako neposredna kot posredna."

Kronski dragulj

Sektor izdelovanja čipov je trenutno v tekmi za razvoj čipov za najnovejšo brezžično tehnologijo 5G, Qualcomm pa velja za vodilnega pri razvoju na tem področju, nato pa m sledijo Broadcom in kitajski Huawei.

Analitiki so tako sedaj mnenja, da bi lahko posel med Qualcommom in Broadcomom, Huaweiju omogočil, da v naslednjih letih prevzame vodilno vlogo, kar so razmere, ki so jih hoteli ameriški politiki preprečiti, sploh glede na pomisleke v zvezi s kitajskimi telekomunikacijskimi družbami, za opravljanje storitev na ameriškem trgu.

A drugi so mnenja, da gre pri odločitvi Trumpa bolj za vprašanje konkurenčnosti, kot varnosti.

"Ob sedanji politični atmosferi v ZDA in drugih regijah po vsem svetu, se vsi pri združevanjih držijo bolj konzervativnih stališč in ščitijo svoja lastna področja," je dejal Mario Morales iz raziskovalne družbe IDC. "Smo na začetku dirke in trenutno imate 5G kot kronski dragulj, v katerem želijo vsi sodelovati - in vsaka regija se bori za osvojitev primata," je dejal. "Polprevodniška tehnologija in družbe, kot so Qualcomm bodo pomembno orožje v tekmi z orožjem za 5G, ZDA, pa tako kot drugi narodi hočejo v tej tekmi zmagati."

Iz Broadcoma so sporočili, da natančno pregledujejo odredbo in se "močno ne strinjajo, da ni njihova predlagana pridobitev družbe Qualcomm povzročila kakršne koli težave v zvezi z nacionalno varnostjo". Družba si sicer za prevzem Qualcomma prizadeva že zadnje štiri mesece.

Prejšnji teden je Broadcomovo ponudbo za sovražni prevzem pod lupo vzel Odbor za tuje naložbe v ZDA, več agencijski organ, ki ga vodi ameriško ministrstvo za finance.

Ameriška družba je pristope svojih tekmecev zavračala zaradi dejstva, da je ponudba podcenila vrednost njihovega poslovanja, hkrati pa so bili zaskrbljeni nad težavami povezanimi z proti monopolnimi ovirami.

V začetku letošnjega leta je kitajski telekomunikacijski velikan Huawei dejal, da mu ni uspelo doseči dogovora o prodaji svojega najnovejšega pametnega telefona prek ameriškega ponudnika, ki naj bi bil po verodostojnih informacijah AT&T.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce