Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump izrazil nezadovoljstvo nad dvigovanjem obrestnih mer iz strani FED-a

Donald Trump izrazil nezadovoljstvo nad dvigovanjem obrestnih mer iz strani FED-a
July 20
06:16 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da "ni zadovoljen" zaradi dejstva, da Ameriška centralna banka zvišuje obrestne mere. Njegove pripombe so v ZDA zbudile presenečenje, saj naj bi se predsedniki izogibali kritike centralne banke.

Trump je tako prepričan, da višje obrestne mere ZDA postavljajo v slabši položaj in ovirajo hitrejšo gospodarsko rast. Vseeno je dodal, da bo banki seveda "pustil delati to kar menijo, da je za državo najboljše".

V veljavi začasni ukrepi za zaščito evropskega trga pred povečanim uvozom jekla

Centralna banka (FED) je v letošnjem letu obrestne mere dvignila že dvakrat. Predsednik centralne banke Jerom Powell, ki ga je v začetku letošnjega leta imenoval Trump, je ta teden dejal, da ostajajo oblikovalci politik zavezani k nadaljnjim, postopnim dvigom obrestnih mer.

FED se odziva na nedavno povišanje inflacije, ki so jo gospodarstveniki delno pripisali mešanici povečane javne porabe, znižanju davkov in novim uvoznim dajatvam.

Povečanje obrestnih stopenj, zaradi česar postane zadolževanje dražje, naj bi preprečilo nenadzorovano zviševanje cen, medtem ko ameriško gospodarstvo raste. A če bo FED obrestne mere zviševala prehitro, bi lahko s tem močno omejila gospodarsko dejavnost, kar bi lahko sprožilo recesijo.

"Ni navdušen"

Donald Trump je dejal, da povečane stopnje obrestnih mer pomenijo močnejši dolar, ki ZDA postavlja v slabši položaj v primerjavi z kraji, kjer centralne banke ohranjajo stabilne obrestne mere.

"Nisem navdušen", je dejal v intervjuju za ameriško televizijsko mrežo CNBC. "Ker gremo navzgor in vsakič ko se to dogaja, želijo znova dvigniti obrestne mere. S tem nisem zadovoljen. A hkrati jim pustim, da delajo tisto, kar se jim zdi najbolje za državo."

Indeks dolarja, ki meri vrednost valute proti košarici drugih pomembnih valut je po njegovih pripombah padla za približno 0,1 odstotka. Kasneje je sicer vrednost dolarja večino izgub pridobila nazaj.

Trump je pred tem že večkrat dejal, da podpira nizke obrestne mere in zavrača zaskrbljenost o svojem vmešavanju v politiko FED-a.

"Zdaj govorim isto, kot sem govoril kot zasebni državljan," je dejal v intervjuju za CNBC. "Nekdo bi tako rekel,'Oh morda tega kot predsednik država ne bi smel reči'. Ne bi me moglo manj zanimati kaj govorijo, saj se moji pogledi na zadevo niso spremenili."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles