Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump je izrazil podporo Harley Davidsonu pri težavah z evropskimi carinami

Donald Trump je izrazil podporo Harley Davidsonu pri težavah z evropskimi carinami
April 24
06:11 2019

Donald Trump se je obvezal, da bo uvedel recipročne ukrepe proti nepoštenim trgovinskim dajatvam Evropske unije, ko gre za motorna kolesa Harley Davidson. Ameriški predsednik je sicer pred tem družbo kritiziral, saj so, v izogib carinam EU, načrtovali selitev proizvodnje izven ZDA.

A potem ko je družba včerajšnjo objavo velikega padca dobička povezala z 31 odstotno uvozno dajatvijo za uvoz motornih koles se je Trump na twitterju odzval z objavo, ki družbo podpira. Tako je uvozne dajatve označil za nepoštene in dodal, da se bodo nanje odzvali z protiukrepi.

Napetosti prihajajo pred pogovori med EU in ZDA, ki naj bi služili za pomiritev strasti.

Amazon namerava zapreti svoje spletne trgovine na Kitajskem

Junija lani je Evropska unija uvedla carine na ameriške izdelke, kot povračilni ukrep na uvozne dajatve, ki jih je Bela hiša uvedla za uvoz aluminija.

V praksi to pomeni, so se uvozne dajatve za motorje Harley Davidson iz 6 odstotkov povišale na 31 odstotkov, hkrati pa naj bi se carine v letu 2021 še dodatno povišale.

Včeraj je ameriška družba sicer dejala, da so jih razne trgovinske vojne med ZDA in drugimi državami, v letu 2019 stale med 100 in 120 milijonov dolarjev.

To je deloma posledica kitajski carin, ki so se zaradi trgovinske vojne z ZDA povečale na 55 odstotkov. A družba je dejala tudi, da so imele "velik vpliv" v prvem četrtletju carine EU, ki so doprinesle k 27 odstotnem padcu dobička, ki je v prvem trimesečju dosegel 127,9 milijona dolarjev.

Analitiki pravijo, da družbo skrbi zmanjšanje interesa za blagovno znamko, katere zlata leta segajo v šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja.

Predsednik Donald Trump in komisar Jean Claude Jucker sta se lani strinjala, da želita zmanjšati trgovinske ovire. Pred tem pa je EU v aprilu odobrila načrte za začetek formalnih trgovinskih pogovorov z ZDA.

Vseeno pa so se v začetku letošnjega leta pojavila poročila, da ZDA razmišljajo o uvedbi novih uvoznih dajatev za avtomobile iz EU. Trump naj bi sicer vodilnim iz EU zagotovil, da za zdaj nima načrtov za uveljavitev carin.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce