Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump je odložil uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago

Donald Trump je odložil uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago
February 25
07:17 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je objavil, da bodo ZDA odložile uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago. Povečanje dajatev za kitajsko blago iz 10 na 25 odstotkov, naj bi sicer po prvih načrtih začelo veljati 1.marca.

Trump je novinarjem povedal, da sta ZDA in Kitajska prek vikenda dosegli "znaten napredek" v trgovinskih pogovorih. Dodal je, da načrtuje vrh s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom na Floridi, da bi zakoličila trgovinski sporazum, če bi bil dosežen večji napredek.

Ameriška avtomobilska industrija je zaskrbljena zaradi možne uvedbe uvoznih dajatev na avtomobile in dele

Tudi poročilo kitajske uradne tiskovne agencije Xinhua je opozorilo na "znaten napredek" pri posebnih vprašanjih, kot so prenos tehnologije, zaščita intelektualne lastnine in kmetijstvo.

Odločitev Trumpa, da odloži sprejem uvoznih davkov na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, je videna kot znamenje, da obe strani napredujeta pri urejanju svoje trgovinske vojne.

Delnice na Kitajskem, ki so občutljive na trgovinski spor so v ponedeljek pridobile več kot 3 odstotke vrednosti.

Že prejšnji teden je sicer Trump govoril o znatnem napredku v zadnjem krogu pogajanj v Washingtonu, vključno s sporazumom o manipulacijah z valutami, čeprav o tem dokumentu ni bilo razkritih podrobnosti.

Po poročanju medijev naj bi se Kitajska zavezala, da bo kupila do 1,2 bilijona dolarjev ameriškega blaga, vseeno pa naj na področju vprašanj o intelektualni lastnini, ne ni bilo ustvarjenega napredka.

ZDA obtožujejo Kitajsko, da ameriškim družbam krade intelektualno lastnino, saj jih sili k prenosu tehnologije na Kitajsko. Trgovinska vojna med obema državama je sicer škodila poslovanju in vzbudila strahove glede njenega vpliva na svetovno gospodarstvo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce