Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump je razglasil izredne razmere zaradi groženj ameriškim računalniškim omrežjem

Donald Trump je razglasil izredne razmere zaradi groženj ameriškim računalniškim omrežjem
May 16
06:37 2019

Predsednik Donald Trump je razglasil izredne razmere za zaščito ameriški računalniških omrežij pred "tujimi nasprotniki". Tako se je odločil za podpis izvršnega naloga, ki ameriškim družbam prepoveduje uporabo tujih telekomunikacij, za katere se domneva, da predstavljajo tveganje za nacionalno varnost.

V nalogu ni omenjeno nobeno podjetje, vseeno pa je prvi cilj zelo verjetno kitajska družba Huawei. Tehnološki velikan je sicer dejal, da bi omejitev poslovanja v ZDA prizadela samo ameriške potrošnike in podjetja.

Več držav na čelu z ZDA je sicer v zadnjih mesecih izrazilo pomisleke, da bi lahko Kitajska izdelke Huaweija uporabila za vohunjenje.

V ločeni potezi je ameriško ministrstvo za trgovino Huawei dodalo na svoj "seznam subjektov" - to je poteza, ki podjetju prepoveduje nakup tehnologije ameriških podjetij brez vladne odobritve.

Huawei pripravljen na podpis protivohunskih sporazumov

Ti koraki bodo verjetno še poslabšali napetosti med ZDA in Kitajsko, ki so se ta teden povišale s dvigom uvoznih dajatev v trgovinski vojni.

Kaj je zapisano v izvršnem nalogu?

Po izjavah iz Bele hiše je cilj izvršnega naloga "zaščititi ZDA pred tujimi nasprotniki, ki aktivno in vse bolj ustvarjajo in izkoriščajo ranljivosti informacijske in komunikacijske tehnološke infrastrukture in storitev".

Nalog daje ministru za trgovino pooblastilo, da "prepove transakcije, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost", so dodali v izjavi.

Potezo je takoj pozdravil predsednik zvezne komisije za komunikacije Ajit Pai, ki je v izjavi dejal, da je poteza "pomemben korak k zagotavljanju varnosti ameriških omrežij".

ZDA so sicer svojim zveznim agencijam že do sedaj omejevale uporabe izdelkov družbe Huawei, hkrati pa so k istim potezam spodbujali tudi svoje zaveznike, medtem ko sta se Avstralija in Nova Zelandija odločili za blokiranje uporabe izdelkov Huaweija pri gradnji svojih mobilnih omrežij nove generacije 5G.

Kako so se odzvali pri Huaweiju?

Pri kitajski družbi so dejali, da njihovo delo ne prestavlja nobenih groženj, hkrati pa so zatrdili, da nimajo nobenih povezav z kitajsko vlado. V izjavi objavljeni danes so pri družbi tako zapisali: "Omejitev poslovanja družbe Huawei v ZDA, te ne bo naredila varnejše ali močnejše. Namesto tega bodo ZDA omejili na dražje in slabše alternative, zaradi česar bodo ZDA zaostale pri uvajanju tehnologije 5G, sčasoma pa bo to škodilo interesom ameriških podjetij in potrošnikov."

V izjavi je navedeno tudi, da so "nerazumne omejitve" za Huawei povzročile "druga resna pravna vprašanja". Huawei je sicer močno zanikal vse obtožbe.

Kaj pa trgovinska vojna?

Ameriški predsednik Trump se je sicer glede kitajskih trgovinskih praks pritoževal že veliko let predenj je zasedel predsedniško pozicijo. Prejšnji petek so tako ZDA več kot podvojile uvozne dajatve na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev, Kitajska pa je poizkušala odgovoriti z precej slabotnejšim protiukrepom.

To je zaostrilo situacijo, za katero se je še nedavno zdelo, da se bliža zaključku.

Vseeno so se delniški trgi v sredo stabilizirali, saj mnogi upajo, da bosta obe državi v prihodnjem mesecu nadaljevali s pogovori. Trump je tako dejal, da pričakuje srečanje s kitajskim predsednikom na vrhu G20, ki bo potekal na Japonskem.

Tudi tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je dejal, da bosta predsednika "ohranjala stik prek različnih sredstev".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce