Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump je tokrat za tarčo izbral proizvajalke nafte

Donald Trump je tokrat za tarčo izbral proizvajalke nafte
April 23
06:02 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je kritiziral skupino proizvajalcev nafte OPEC in dejal, da dejal, da so cene surove nafte "zelo visoke umetno". V sporočilu na Twitterju je Trump dejal, da "to ni dobro" in "ne bi smelo biti sprejeto". Glavne cene surove nafte znamke Brent in West Texas Intermediate (WTI), so po njegovi objavi izgubile približno odstotek.

Cene nafte se v zadnjih nekaj mesecih dvigajo in so v četrtek dosegle najvišje nivoje po novembru leta 2014. OPEC in nekatere druge proizvajalke nafte že dlje časa omejujejo svojo proizvodnjo, da bi s tem pospešile zviševanje cen.

Premier League lani z rekordnimi prihodki in dobičkom

Rezi proizvodnje so se začeli leta 2017 in naj bi po trenutnih načrtih potekli do konca letošnjega leta, čeprav bi jih lahko članice OPEC-a podaljšale na naslednjem srečanju skupine, ki bo potekalo v juniju.

V svojem sporočilu na Twitterju je Trump zapisal: "Zdi se, da so pri OPEC-u spet začeli. Z rekordnimi količinami načrpane po vsem svetu, vključno z polno napolnjenimi tankerji na morjih, cene nafte so zelo visoke umetno! To ni dobro in tega ne bomo sprejemali!"

Komentarji Trumpa so pretresli naftne trge, zato so se cene nafte znižale za približno odstotek.

Razcvet ameriške proizvodnje nafte iz skrilavca, v začetku desetletja je povečal svetovne zaloge nafte, zato so cene do začetka leta 2016 upadle pod ceno 30 dolarjev za sod.

Kot odgovor na to je decembra istega leta 14 članic in nečlanic OPECa, kot je Rusija, sprejelo dogovor, da bodo zmanjšale svojo proizvodnjo nafte v upanju, da se bodo tako dvignile cene.

Kontrola z oskrbo je v veliki meri delovala in cene svetovne nafte so se ponovno začele krepiti - prejšnji teden je tako nafta znamke Brent pri skoraj 75 dolarjih za sod, dosegla najvišje nivoje v zadnjih treh letih.

Trumpov napad na proizvajalke nafte sledi poizkusu ponovne uveljavitve ameriške moči v svetovni trgovini, ki jo je zapravil prejšnji predsednik Obama. Trumpova administracija je tako uvedla uvozne dajatve na jeklo in aluminij, zahtevala spremembe v severnoameriškem sporazumu o prosti trgovini (NAFTA) in ZDA umaknila iz sporazuma o čezatlantskem partnerstvu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce