Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump je v ZDA prepovedal kitajski aplikaciji TikTok in WeChat

Donald Trump je v ZDA prepovedal kitajski aplikaciji TikTok in WeChat
August 07
05:40 2020

Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump za kitajski tehnološki družbi Tencent in ByteDance, ki ima v lasti priljubljeno aplikacijo TikTok prepovedal ameriške transakcije.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes izgubil odstotek vrednosti, medtem ko je glavni hongkonški borzni indeks Hang Seng upadel za 2 odstotka. Delnice družbe Tencent, ki je po tržni kapitalizaciji drugo največje azijsko podjetje, so izgubile kar 9 odstotkov vrednosti.

Delnie na celinski Kitajski so upadle za 1,3 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei izgubil 0,6 odstotka vrednosti.

Izvršni ukaz Donalda Trumpa je prišel potem, ko je njegova administracija ta teden sporočila, da pospešuje svoja prizadevanja za čiščenje kitajskih aplikacij, ki niso vredne zaupanja iz ameriških digitalnih omrežij. Tencent je sicer lastnik aplikacije WeChat.

Zlato v nebo, a prostora za rast je še veliko

Najava je razbila kakršnokoli navdušenje nad podatki o kitajskih trgovinskih podatkih, ki so pokazali, da naj bi se njihov izvoz v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečal za 7,2 odstotka, kar je bilo precej bolje od napovedi analitikov.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 včeraj pridobil 0,64 odstotka, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq okrepil za 1 odstotek, kar je za indeks pomenilo že četrti zaporedno sejo novih rekordnih vrednosti.

Vlagatelji medtem pričakujejo, da bo v ZDA kmalu sprejet nov sveženj spodbud, kljub temu, da sta Bela hiša in demokrati trenutno še precej narazen glede velikosti paketa in kaj bo v njem vključeno.

Malenkostno se je okrepil tudi apetit po tveganih naložbah, potem ko so podatki pokazali, se je število Američanov, ki so iskali nadomestila za čas brezposelnosti prejšnji teden znižalo na najnižjo raven od marca.

Vlagatelji sedaj nestrpno pričakujejo danes objavljene podatke o novo ustvarjenih delovnih mestih za julij, ki naj bi dosegli 1,58 milijona delovnih mest, medtem ko je bilo v juniju zaposlenih kar 4,8 milijona oseb.

Na surovinskih trgih je cena zlata z nivojem 2075,2 dolarja za unčo spet dosegla nov rekord. Tudi srebro nadaljuje z izjemno rastjo vrednosti iz zadnjih tednov in je doseglo ceno 29,83 dolarja za unčo, kar je največ v zadnjih sedmih letih.

Ameriški dolar, ki je že od konca julija v občutnem trendu upadanja, se je po potezi Donalda Trumpa nekoliko okrepil. Evro je tako proti dolarju izgubil 0,3 odstotka vrednosti in upadel na nivo 1,1838 dolarja, medtem ko je avstralski dolar proti ameriški valuti upadel na nivo 0,7214 dolarja.

Kljub temu so mnogi trgovalci prepričani, da bo dolar še dodatno oslabel.

"ZDA so porabile ogromne količine denarja za spodbude, FED pa je agresivno razširila svojo bilanco stanja. Dolarjev je zato v izobilju," je dejal Tatsuja Čiba iz Mitsubishi Trust Bank.

Medtem se cene nafte skoraj niso spremenile, za sod nafte znamke Brent pa je bilo treba odšteti 45,04 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce