Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Donald Trump nadaljuje z uvajanjem uvoznih dajatev na kitajsko blago

Donald Trump nadaljuje z uvajanjem uvoznih dajatev na kitajsko blago
September 17
06:10 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je svojemu osebju ukazal, naj nadaljuje z uvedbo naslednjega kroga uvoznih dajatev za kitajsko blago, so poročali ameriški mediji. Pričakuje se, da bodo dajatve veljale za približno 200 milijard dolarjev uvoženega blaga iz Kitajske, vključno z elektronskimi deli in potrošniškim blago, kot so ženske torbice.

Zaenkrat ni znano kdaj bodo novi uvozni davki, ki bodo znašali 25 odstotkov stopili v veljavo. Uradniki naj bi namreč po poročilih še naprej delali na končnem seznamu izdelkov.

Trump proti Kitajski že snuje dodatne uvozne dajatve

Trump je svojemu osebju poleti ukazal naj začnejo s pripravo novih uvoznih dajatev, kar je povečalo spor glede nepoštenih kitajskih trgovinskih praks, kot so državne subvencije.

Nove dajatev bi dodali k že sprejetim uvozni dajatvam na kitajske izdelke v višini 50 milijard dolarjev, na katere se je Kitajska odzvala z uvedbo lastnih uvoznih dajatev na ameriške izdelke v isti višini.

Poročila o ukazu Trumpa je medijem posredoval vir iz Bele hiše, zaenkrat pa še ni prišlo do uradne objave iz strani administracije.

Vseeno je Donald Trump že večkrat izrazil pripravljenost, da uvede nove uvozne dajatve, kljub opozorilom nekaterih ekonomistov in dela poslovne skupnosti v ZDA.

7. septembra je Trump tako dejal, da bi se lahko uvozne dajatve na blago v vrednosti 200 milijard dolarjev "zgodile zelo kmalu" in dodal, da so "pripravljene v kratkem času, če bo potrebno", še nadaljnje uvozne dajatve na kitajske izdelke v vrednosti 267 milijard dolarjev.

Pri Bloombergu, kjer so prvi poročali o odločitvi ameriškega predsednika, so dejali, da je bila javna objava prestavljena, saj se je administracija odločila za spremembo končnega seznama izdelkov.

Ameriške delnice so po objavi novice izgubile na vrednosti.

Pogovori o rešitvi situacije so se sicer pomladi končali brez rešitve. Nekateri v administraciji sedaj poizkušajo obuditi razpravo o končanju trgovinske vojne, vseeno pa je Trump prejšnji teden dejal, da ZDA ne čutijo nobenega "pritiska" za sklenitev dogovora.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles