Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump ostro nad kitajske vohunske aplikacije

Donald Trump ostro nad kitajske vohunske aplikacije
January 06
09:29 2021

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršno odredbo o prepovedi transakcij z osmimi kitajskimi aplikacijami. Aplikacije vključujejo priljubljeno plačilno platformo Alipay in še dve plačilni platfomi QQ Wallet in WeChat Pay.

V odredbi, ki bo začela veljati čez 45 dni piše, da so aplikacije prepovedane, ker ogrožajo ameriško nacionalno varnost. Odredba hkrati označuje možnost, da bi lahko omenjene aplikacije uporabljali za sledenje in ustvarjanje dosjejev o ameriških zveznih uslužbencih.

Odredba dodatno vključuje tudi aplikacije Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate in WPS Office.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

"Združene države morajo agresivno ukrepati proti tistim, ki razvijajo ali nadzirajo kitajski software za povezovalne aplikacije, da bi zaščitili našo nacionalno varnost," piše v odredbi.

Hkrati je v odredbi predsednika Trumpa, da "lahko kitajske programske aplikacije z dostopom do osebnih elektronskih naprav, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in osebni računalniki, dostopajo do uporabnikov in zajemajo velik del informacij, vključno z občutljivimi osebnimi podatki in zasebnimi podatki."

Trumpova administracija je v zadnjih mesecih mandata okrepila pritisk na kitajska podjetja, vključno s tistimi, za katere meni, da predstavljajo nacionalno varnostno tveganje.

Predsednik Trump je tako proti številnim kitajskim podjetjem podpisal izvršne odredbe z utemeljitvijo, da bi lahko osebne podatke delili s kitajsko komunistično vlado.

Kitajsko družabno omrežje TikTok in telekomunikaciji gigant Huawei sta bila prav tako deležna ukrepanja iz strani administracije Donalda Trumpa.

Prejšnji mesec je ameriško ministrstvo za trgovino na svoj črni seznam poslovnih subjektov z vezmi s kitajsko diktatorsko oblastjo dodalo na desetine podjetij, vključno z vodilnim proizvajalcem čipov v državi SMIC in proizvajalcem dronov DJI Techonogy.

Administracija je poleg tega številnim kitajskim in ruskim podjetjem z vojaškimi povezavami, omejila nakup občutljivega ameriškega blaga in tehnologije.

Kitajska sicer zanika povezavi, da ta podjetja svoje podatke delijo s kitajsko komunistično oblastjo, a je to del njihove stalne propagande, ki zavrača vsakršno odgovornost tudi za najbolj očitne stvari. Hkrati se je diktatura odzvala z uvedbo lastne izvozne zakonodaje, ki omejuje izvoz njihove ukradene vojaške tehnologije.

Avgusta so ZDA podjetju ByteDance, ki je lastnik aplikacije TikTok, naročile naj zapre ali prodaje svoje poslovanje v ZDA. A kljub temu, da so rok za dokončanje prodaje že zamudili, ZDA še vedno niso dokončno zaprle aplikacije, pogajanja o njeni prihodnosti pa se nadaljujejo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles