Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump ponovno napovedal uvedbo dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski

Donald Trump ponovno napovedal uvedbo dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski
November 27
07:41 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bo zelo verjetno nadaljeval s uveljavljanjem uvoznih dajatev, ki jih trenutno nalagajo kitajskemu uvozu. Izjava za časopis Wall Street Journal prihaja pred načrtovanim srečanjem z kitajskim predsednikom Ši Jingpinom, na robu srečanja G20 ta konec tedna.

Uvozne dajatve naj bi bile tako za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga iz trenutnih 10 odstotkov dvignjene na 25 odstotkov. Trump je hkrati dejal, da bo uvedel še dajatve na preostali kitajski uvoz, če pogovori ne bodo obrodili sadov.

Trgi ob zaskrbljenosti glede tehnološkega sektorja spet v rdečem

Ameriški predsednik je dejal, da je "zelo malo verjetno", da bi se strinjal z zahtevo Pekinga po ustavitvi načrtovanih uvoznih dajatev, je še povedal za časopis. Če bodo pogajanja neuspešna je Trump dejal, da bo uresničil preteklo grožnjo, ko je napovedal uvedbo dajatev za celoten kitajski uvoz.

"Če ne bo dogovora, bomo obdavčili še dodatnih 267 milijard dolarjev kitajskega blaga," je dejal Trump. Dodatni obseg blaga bo obdavčen z med 10 in 25 odstotki. Dejal je tudi, da bi lahko bili predmet obdavčitve tudi izdelki Appla.

"Globoko razočarajaoče"

Trump je trgovinsko vojno proti Kitajski sprožil v letošnjem letu, kar je vodilo v obdavčitev polovice kitajskega uvoza v ZDA. Kitajska se je odzvala z enakimi ukrepi ima manj manevrskega prostora saj ZDA na Kitajskem kupijo mnogo več kot tja izvozijo.

Analitiki so dejali, da bi neuspešna pogajanja med ZDA in Kitajsko na srečanju G20 lahko vodila v poslabšanje trgovinske vojne, ki že zdaj škodi industriji in predstavlja tveganje za svetovno gospodarstvo.

Nekateri analitiki sicer izražajo "globoko razočaranje" nad besedami predsednika a dejanja kitajske potrebujejo resen odgovor in ne medlih besed, kot je bil to primer pri prejšnjih ameriških predsednikih. Hkrati svarijo pred "uvedbo novega kroga uvoznih dajatev, kar naj bi po njihovem povzročilo "šok", ki naj bi se poznal po vseh ZDA in svetu".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce