Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump pred kongresom obljubil konec kitajske kraje ameriških delovnih mest

Donald Trump pred kongresom obljubil konec kitajske kraje ameriških delovnih mest
February 06
07:34 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil, da bo končal kitajsko prakso kraje ameriških delovnih mest. Trump je med svojim drugim govorom pred ameriškim kongresom dejal, da bo trgovinski sporazum s Kitajsko od države zahteval "strukturne spremembe za odpravo nepoštenih trgovinskih praks".

Govor prihaja v času pred pogovori med državama v zadnjem trenutku na katerih bodo poizkušali doseči trgovinski dogovor. Nove tarife bi namreč v primeru neuspeha vstopile v veljavo 1. marca, ko se bo izteklo obdobje 90 dnevnega premirja.

ZDA in Kitajska sta vpleteni v dolg trgovinski spor, ki je obe državi prisilil v sprejem uvoznih dajatev v višini več milijard dolarjev. Ameriški pogajalci naj bi po poročanju ameriških medijev med vikendom prispeli v Peking, pred pogajanji, ki bodo na sporedu naslednji teden.

Potrebne so večje spremembe

V svojem govoru je Trump sporočil, da bodo ZDA zavzele trdo stališče. "Kitajski smo sedaj jasno povedali, da se po večih letih usmerjenosti v naše industrije in krajo naše intelektualne lastnine, kraja ameriških delovnih mest in bogastva končuje," je sporočil Trump.

Kitajska hvali pomemben napredek v trgovinskih pogajanjih z ZDA

Prejšnje leto so tako ZDA uvedle uvozne dajatve v razponu med 10 in 25 odstotkov na kitajsko blago v skupni vrednosti 250 milijard dolarjev. Kitajska je na to odgovorila z obdavčitvijo ameriških izdelkov v skupni vrednosti 110 milijard dolarjev.

Ameriške uvozne dajatve so namenjene zagotavljanju zaščite ameriškim podjetjem pred kitajskimi konkurenti, ki lahko pogosto izdelujejo (tudi zaradi nedovoljenih državnih subvencij) cenejše izdelke.

V govoru je Trump napadel tudi trgovinske politike prejšnji ameriških administracij.

"Ne krivim Kitajske, ker nas je izkoristila. Krivim naše voditelje in predstavnike, ker so dovolili da se je to zgodilo," je dejal. "Zdaj delamo na novem trgovinskem sporazumu s Kitajsko. Vendar mora le ta vključevati strukturne spremembe, da bi končali z nepoštenimi trgovinskimi praksami, zmanjšali naš kronični trgovinski primanjkljaj in zaščitili ameriška delovna mesta."

Kitajska zavrača pritožbe ZDA

Komentarji Trumpa prihajajo potem ko je Peking zavrnil ameriško poročilo o skladnosti delovanja Kitajske s Svetovno trgovinsko organizacijo. Iz kitajskega ministrstva za trgovino so tako sporočili, da je poročilo ameriškega trgovinskega predstavnika v nasprotju z dejstvi in temelji na domačih zakonih ZDA, so poročali kitajski mediji.

Ministrstvo je dejalo, da Kitajska domnevno odločno nasprotuje enostranskosti in protekcionizmu ter se zavzema za razvoj gospodarske globalizacije.

Vzajemne tarifne pristojnosti

Trump se je poleg tega zavzel za sprejem dodatne zakonodaje, ki bi lahko razširila njegove pristojnosti za uvedbo uvoznih dajatev.

"Danes vas naprošam za sprejem Zakona o vzajemni trgovini, tako da bomo v primeru sprejema nepoštenih trgovinskih dajatev iz strani drugih držav na ameriške izdelke, lahko zaračunali enake uvozne dajatve na isti izdelke, ki nam jih te države prodajajo," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce