Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump stopil na prste cenzuri na družbenih omrežjih

Donald Trump stopil na prste cenzuri na družbenih omrežjih
May 29
06:06 2020

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj podpisal izvršni ukaz, katerega namen je odstranitev zakonske zaščite, ki jih imajo platforme socialnih medijev, zaradi cenzuriranja uporabnikov. Ukaz daje regulatorjem pooblastila, da izvede pravne postopke proti podjetjem, kot sta Facebook in Twitter glede na to kako izvajajo nadzor nad vsebino na svojih platformah.

Predsednik Donald Trump je ob podpisu ukaza dejal, da imajo socialni mediji nenadzorovano moč, ki jo zlorabljajo v svoje politične namene.

Nekateri pravni strokovnjaki sicer menijo, da bi bilo treba za spremembo pravne zaščite teh platform vplesti Kongres ali sodni sistem.

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev

Trump sicer že dlje časa opozarja na zlorabe socialnih medijev in njihovo stalno cenzuriranje in blokiranje konzervativnih glasov. V sredo je tako Twitter obtožil neposrednega vmešavanja v volitve, potem ko je platforma pod njegovi objavi navedla domnevno "preverjanje dejstev", ki pa je navajalo članke skrajno levih medijev.

Kaj pravi izvršni nalog?

V nalogu je razjasnjen zakon o spoštljivosti, ameriški zakon, ki spletnim platformam, kot so Facebook, Twitter in YouTube zaščito v določenih primerih.

Pod 230 členom zakona, družbena omrežja na splošno niso odgovorna za vsebino, ki jo objavljajo njihovi uporabniki, a se lahko poslužujejo takoimenovanega "dobro samaritanskega blokiranja", kot je odstranjevanje obscenih, nadlegovalnih in nasilnih vsebin. Tu pa prihaja do grobih zlorab, saj lahko socialne platforme politično vsebino, ki jim ni blizu, enostavno obravnava kot nezaželjeno vsebino in jo cenzurira.

Izvršni ukaz poudarja, da ta pravna imuniteta ne velja, če družbeno omrežje ureja vsebino, ki jo objavijo njegovi uporabniki in poziva Kongres k "odstranitvi ali spremembi" 230. člena. Trump je dejal, da bo generalni državni tožilec William Barr "takoj" začel oblikovati zakon, o katerem bo pozneje glasoval Kongres.

Izvršni ukaz bo hkrati odstranil imuniteto tudi za "varljivo" blokiranje objav, vključno z odstranjevanjem objav iz razlogov, ki niso opisani v pogojih storitev spletnega mesta.

Republikanski senator Marco Rubio je med tistimi, ki so mnenja, da socialne platforme prevzemajo vlogo "založnika", ko na določene vsebine dodajajo oznake za tako imenovano "preverjanje dejstev".

"Zakon še vedno ščiti družabna omrežja, kot je Twitter, saj veljajo za javne forume in ne založnike," je dejal Rubio.

"A če so se sedaj odločili, da bodo, kot založniki opravljali uredniško vlogo, ne bi smeli več uživati varnost pred odgovornostjo in jih bi morali v skladu z zakonom obravnavati kot založnike."

Izvršilni nalog zahteva tudi:

  • Zvezna komisija za komunikacije naj ugotovi katere vrste blokiranja vsebine se bodo štele za varljive, pretekstualne ali v neskladju s pogoji in določili ponudnika storitev
  • Pregled vladnega oglaševanja na spletnih straneh družbenih omrežij in ali platforme nalagajo omejitve na podlagi stališč uporabnikov
  • Ponovno vzpostavitev "orodja za poročanje o tehnološki pristranskosti" Bele hiše, ki državljanom omogoča poročanje o nepoštenem ravnanju socialnih omrežij

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce