Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Donald Trump želi pomagati kitajski družbi ZTE

Donald Trump želi pomagati kitajski družbi ZTE
May 14
06:03 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da želi pomagati podjetju ZTE, ki je eno od največjih kitajskih telekomunikacijskih podjetij. Omenjena družba je namreč začasno prekinila poslovanje, potem ko je ministrstvo za trgovino prejšnji mesec ameriškim družbam za sedem let prepovedalo sodelovanje in prodajo svojih komponent z kitajsko družbo.

Pri družbi ZTE so namreč priznali, da so krivi dostavljanja nezakonitih pošiljk Iranu in Severni Koreji.

Donald Trump je na tweeterju zapisal, da sodeluje s kitajskim predsednikom Šijem, da bi zagotovil hitro vrnitev družbe ZTE v poslovanje in dejal, da je na Kitajskem ogroženih preveč delovnih mest.

Nekdanji vodja kitajskega velikana Anbang bo moral v zapor za 18 let

Ameriški komentatorji so dejali, da so izjave na twiteerju dramatičen odklon za Trumpa, ki je do sedaj Kitajsko dosledno obtoževal kraje ameriških delovnih mest. Obrat v odnosu do Pekinga prihaja pred trgovinskimi pogovori na visoki ravni, ki bodo v Washingtonu na sporedu kasneje ta teden in so namenjeni reševanju naraščajočega trgovinskega spora med dvema največjima gospodarstvoma na svetu.

Peking je rešitev položaja družbe ZTE, ki zaposluje približno 80,000 ljudi postavil kot zahtevo, za sklenitev širšega trgovinskega sporazuma z ZDA.

Marca lani je družba ZTE priznala, da je kršila ameriške sankcije, s tem ko je nezakonito dostavila ameriško tehnologijo Iranu in Severni Koreji in je bila kaznovana z plačilom 1,1 milijarde dolarjev težke globe.

Trenutna prepoved izvoza, ki je bila uvedena prejšnji mesec, ko je družba domnevno kršila dogovor in lagala o kaznovanju zaposlenih, ki so sodelovali pri kršenju sankcij.

Ameriške družbe podjetju zagotavljajo vsaj četrtino komponent, ki se uporabljajo v napravah družbe, ki vključujejo pametne telefone in opremo telekomunikacijskih omrežij. Družba je tako lani za uvoz delov iz približno 200 ameriških družb porabila 2,3 milijarde dolarjev.

Odvetnik iz Washingtona, ki zastopa ZTE-jeve dobavitelje je dejal: "Gre za zanimiv razvoj dogodkov v zelo nenavadnem primeru, ki je iz kršenja sankcij prerasel v kontrolo izvoza in nato v geopolitiko. Za to ne obstaja noben pravni mehanizem. Razplet primera ostaja neznanka. Zagotovo pa tokrat ne bodo mogli kar nadaljevati z običajnim poslovanjem."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce