Finančni trgi

Prispevki

Dosežen dogovor o enotnem bančnem nadzoru v evrskem območju

Dosežen dogovor o enotnem bančnem nadzoru v evrskem območju
December 13
08:35 2012

Finančni ministri EU-ja so dosegli zgodovinski dogovor o enotnem bančnem nadzoru v območju evra, s čimer bo Evropska centralna banka nadzirala do 200 bank, tudi tri največje v Sloveniji.

Dogovor zakonodajnih okvirih enotnega bančnega nadzora je bil dosežen po 14 urah pogajanj in tlakuje pot do poglabljanja evropske povezave, na kateri je bančna unija prva ključna postaja. Glavne mejnike bodo na vrhu v četrtek in petek dorekli evropski voidtelji.

Po besedah evropskega komisarja za notranji trg in storitve Michela Barnierja bo enotni bančni nadzor začel delovati marca 2014, kar je sicer pozneje, kot so se oktobra dogovorili voditelji članic Evropske unije, ki so imeli v mislih leto 2013.

Zaenkrat še ne bo evropske bančne unije …

Glavno vlogo v novem sistemu bo imel ECB, ki dobiva številna pooblastila, kot je na primer možnost odobritve in odvzema bančnih licenc, zahteve po krepitvi kapitalske ustreznosti, finančnega kaznovanja bank, ki kršijo pravila, in preiskave problematičnih bank.

Vzpostavitev enotnega nadzora je pogoj za neposredno dokapitalizacijo ranljivih bank iz stalnega evropskega reševalnega mehanizma ESM, vendar za zdaj še ni znano, kdaj bo mogoča neposredna dokapitalizacija.

Več na rtvslo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles