Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dow Jones prvič v zgodovini presegel nivo 30,000 točk

Dow Jones prvič v zgodovini presegel nivo 30,000 točk
November 25
06:51 2020

Ameriške delnice so v torek dosegle nove rekordne vrednosti, pri čemer je indeks Dow Jones prvič presegel mejnik 30,000 točk, saj se med vlagatelji povečuje upanje na okrevanje gospodarstva. Tudi indeks S&P 500 je dosegel novo najvišjo vrednost v zgodovini, saj so vlagatelji na veliko kupovali občutljive delnice finančnih in energetskih družb.

Trgovanje so sicer spodbudile pozitivne novie o razvoju cepiva proti kitajskemu virusu. Na vrednosti so pridobili tudi glavni evropski trgi, pri čemer je britanski indeks FTSE 100 pridobil 1,5 odstotka vrednosti. Pozitivne novice o cepivih proti koronavirusu so okrepile upanje, da bodo ZDA in globalno gospodarstvo prihodnje leto ponovno na poti k normalnosti.

Azijski trgi so danes sledili zgledu Wall Streeta, pri čemer je glavni japonski borzni indeks Nikkei pridobil skoraj 2 odstotka vrednosti, hongkonški indeks Hang Seng pa je zrasel za 1,4 odstotka. Na vrednosti so pridobili tudi borzni indeksi v Južni Koreji, Avstraliji, Novi Zelandiji in Singapurju.

Globalni trgi nov teden začeli z rastjo

"Možnost cepiva, ki bo na voljo naslednje leto povečuje verjetnost, da bomo v novem letu ponovno videli vrnitev povpraševanja," je dejal Phil Flynn, višji analitik pi družbi Price Futures Group v Chicagu.

Ross Mayfield, analitik pri ameriški družbi Baird, je dejal: "Če nam je leto 2020 kaj pokazalo, imajo delniški trgi izjemno sposobnost, da gledajo mimo slabih novic, če je na obzorju sonce."

Med včerajšnjimi veliki premiki na Wall Streetu so se znašle delnice proizvajalca letal Boeing, ki so pridobile 3,3 odstotka vrednosti in naftne družbe Chevron, ki so pridobile več kot 5 odstotkov vrednosti. Delnice investicijskih bank Goldman Sachs in JPMorgan Chase pa so pridobile 3,8 oziroma 4,6 odstotka vrednosti.

Med preostalimi velikimi dobitniki so se znašle družbe Disney, American Express in IBM. Rast delnic družbe Tesla, je njihovo tržno vrednost povečalo že na več kot 500 milijard! dolarjev.

Ob koncu trgovalnega dneva je indeks Dow Jones zrasel za 1,54 odstotka in dosegel nivo 30.046,2 točke, medtem ko je indeks S&P 500 pridobil 1,62 odstotka in dosegel nivo 3635,4 točke. Tehnološki indeks Nasdaq je pridobil 1,3 odstotka in dosegel nivo 12.036,7 točke.

Dvignile so se tudi cene nafte, pri čemer se je cena nafte znamke Brent povečala za 4 odstotka na 47,89 dolarja za sod. Zlato, ki na ceni pridobiva, ko so vlagatelji zaskrbljeni, se je umaknilo za 1,6 odstotka na ceno 1806 dolarjav za unčo.

Bikovsko razpoloženje na trgih vlada kljub naraščajočemu številu primerov okužb v ZDA in milijonom Američanov, ki so še vedno brezposelni, nekateri analitiki pa se bojijo, da lahko trgi kmalu pričakujejo visoke popravke cen in padec na realna tla. James McDonald iz družbe Hercules Investments tako opozarja pred naraščanjem primerov okužb z kitajskim virusom in zapoznelimi spodbudnimi ukrepi za gospodarstvo.

A rastejo tudi delnice izven ZDA. Vseevropski indeks STOXX 600 je tako pridobil 0,91 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks globalnih delnic pridobil 1,44 odstotka vrednosti, s čimer je spet na poti k dosegli nove rekordne vrednosti ob koncu trgovalnega dneva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles