Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dragocenejši od zlata: Zakaj paladij tako pridobiva na vrednosti?

Dragocenejši od zlata: Zakaj paladij tako pridobiva na vrednosti?
January 20
06:54 2020

Cena plemenite kovine Paladij se je v zadnjem času na trgu surovin krepko povišala. Samo v zadnjih dveh tednih se je tako povišala za 25 odstotkov, v obodbju enega leta pa so se cene skoraj podvojile. Pri ceni približno 2500 dolarjev za unčo je paladij precej dragocenejši od zlata, pritiski, ki vplivajo na njegovo rast pa se v kratkem ne bodo sprostili. A zakaj cena paladija narašča in kje se ta kovina sploh uporablja.

Kaj je paladij?

Gre za sijočo belo kovino, ki pripada isti skupini, kot platina, v njej pa so še rutenij, rodij, osmij in iridij. Večina svetovnega paladija prihaja iz Rusije in Južne Afrike. Večji del se pridobiva kot stranski produkt pri rudarjenju drugih kovin, kot sta platina in nikelj.

Za kaj se uporablja?

Njegova ključna komercialna uporaba je kot najpomembnejša sestavina katalizatorjev, najdemo pa ja predvsem v bencinskih in hibridnih vozilih. Velika večina paladija, (več kot 80 odstotkov) je uporabljna v teh napravah, ki škodljive pline, kot so ogljikov monoksid in dušikov oksid, pretvorijo v manj škodljiv dušik, ogljikov dioksid in vodno paro.

Kitajska je lani zabeležila najnižjo gospodarsko rast po letu 1990

V manjšem obsegu se kovina uporablja tudi v elektroniki, zobozdravstvu in zlatarstvu.

Naraščajoča vrednost kovine v zadnjih letih je povzročila povečanje kraj avtomobilskih kataliztorjev po vsem svetu. Tako je v nekaterih delih Evrope število kraj katalizatorjev v zadnjega pol leta naraslo tudi za 70 odstotkov.

Zakaj cena kovine narašča?

Na kratko, povpraševanje po paladiju presega ponudbo in takšno stanje vztraja že dlje časa. Količina proizvedene kovine v letu 2019 tako še osmo leto zapored ne dosega svetovnega povpraševanja.

Kot stranski proizvod pridobivanja platine in niklja imajo rudarji namereč manj prožnosti pri povečanju proizvodnje paladija, kot odgovor na rastoče cene.

Takšno stanje pa se bo, kot kaže nadaljevalo, saj je Južna Afrika, ki proizvede približno 40 odstotkov vsega paladija na svetu, prejšnji teden sporočila, da se je proizvodnja platinskih kovin, vključno z paladijem novembra v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšala za 13,5 odstotka.

Medtem se je povpraševanje po paladiju iz strani izdelovalcev avtomobilov povečalo iz več razlogov.

Po vsem svetu so namreč vlade, zlasti Kitajska poostrile predpise, ko gre zs onesnaževanja zraka iz strani bencinskih vozil.

Istočasno je na stanje vplival tudi dizelski škandal v Evropi. Uporabniki so se tako umikali od nakupa dizelskih vozil, ki v svojih katalizatorjih večinoma uporabljajo platino in namesto tega kupujejo bencinska vozila, ki v svojih katalizatorjih uporabljajo paladij.

rast cen je spodbudil tudi podpis trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko prejšnji teden. Trgovalci tako pričakujejo, da bo sporazum olajšal pritisk na svetovno gospodarsko rast in upočasnil upad prodaje avtomobilov na Kitajskem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce