Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ebay se je odločil za tožbo proti Amazonu

Ebay se je odločil za tožbo proti Amazonu
October 18
07:10 2018

EBay se je odločil za vložitev tožbe proti konkurentu Amazon, ki ga obtožuje, da se je za pridobivanje prodajalcev poslužil nezakonitih taktik. Tako so zapisali, da so predstavniki družbe Amazon zlorabili notranji sistem e-pošte družbe eBay, da bi stopili v stik s njihovimi prodajalci, kar predstavlja kršitev njihovega pravilnika.

Pri Amazonu primera, ki sledi pismu družbe eBay v katerem zahtevajo prenehanje teh dejavnosti, niso želeli komentirati. Pred tem so sporočili, da preiskujejo te trditve.

V tožbi vloženi v okrožju Santa Clara, Kalifornija, eBay trdi, da so predstavniki Amazona ustvarili svoje eBay račune, v želji za pridobivanje prodajalcev, ki so jim v roku nekaj minut po vzpostavitvi profilov že pošiljali sporočila.

Netflix je vlagatelje navdušil s številom novih uporabnikov

Aktivnosti naj bi sicer potekale že vsaj od leta 2015 in vključujejo na desetine predstavnikov Amazona, od katerih je vsak poslal na stotine e-sporočil, so še zapisali. EBay je bil na težavo opozorjen pred nekaj tedni iz strani enega od prodajalcev, ki je Amazon prosil naj prenehajo s tem početjem.

"Brezobzirno vedenje"

V tožbi so zapisali, da sporočila kažejo na to, da se je Amazon zavedal kršenja eBayovih politik uporabe storitve. Dodali so, da je Amazonovo početje "videti del večjega vzora agresivnega in brezobzirnega obnašanja" iz strani družbe iz Seattla.

EBay, ki ima v lasti tudi prodajno enota za vstopnice StubHub, zahteva denarno odškodnino, ki jo bodo iskali prek sodnega procesa s poroto.

Kalifornijsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1995, je bilo pionir spletnega nakupovanja, saj je razvilo platformo, ki je kupce povezala s prodajalci.

Zdaj se lahko družba pohvali z več kot 175 milijoni aktivnih kupcev in prodajo, ki na letni ravni dosega skoraj 90 milijard dolarjev. Vseeno pa je njihov sijaj v zadnjem času zaradi močne konkurence nekoliko obledel, sploh zaradi dominantnosti Amazona, ki jim prevzema vse več trgovcev.

Lani je je tako več kot pol izdelkov prodanih na Amazonu, prišlo iz naslova zunanjih prodajalcev. Zadnje ocene kažejo, da naj bi bilo prek Amazona opravljenih že skoraj 50 odstotkov vseh nakupov na spletu v ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce