Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB bo decembra zaključila svoj spodbujevalni program

ECB bo decembra zaključila svoj spodbujevalni program
June 15
07:29 2018

Evropska centralna banka je potrdila, da bo v decembru končala svoj ogromen program za spodbujanje gospodarstva evrskega območja. Banka bo tako kljub nedavni upočasnitvi okrevanja bloka, prenehala s shemo nakupovanja obveznic v višini 30 milijard evrov na mesec. Poteza je pomemben korak proti odpravi politik, ki so bile uvedene zaradi stabilizacije evrskega območja po finančni krizi. vseeno pa so pri banki dejali, da bodo za zdaj obrestne mere ohranili nespremenjene.

V izjavi so iz banke sporočili, da bodo v septembru mesečni odkup sredstev prepolovili na 15 milijard evrov, če gospodarski bodo podatki ostali ugodni, pa bodo shemo zaključili do konca letošnjega leta.

Predsednik banke Mario Draghi je priznal, da je gospodarsko okrevanje bloka nedavno nekoliko zamrlo, vseeno pa je dejal, da ostaja osnovna rast močna. Hkrati je dodal, da so dolgoročna inflacijska pričakovanja "dobro zasidrana" proti cilju banke, ki znaša malenkost manj od 2 odstotkov.

Končevanje

ECB je pričela s svojim programom nakupa sredstev v letu 2015, kar je bilo več let kasneje kot so to storili v ZDA. Do sedaj je banka v gospodarstvo načrpala več kot 2 bilijona evrov, hkrati pa so obrestne mere ohranjali blizu ali na ničelni ravni.

Pri banki trdijo, da se je s tem območje izognilo deflaciji in globjih gospodarskih kriz, vseeno pa je že dlje časa znano, da se bo program sčasoma zaključil.

Odločitev so sicer nekatere analitike presenetila, saj se je gospodarska rast v celotnem bloku v prvem četrtletju iz 0,7 odstotka znižala na 0,4 odstotka. Hkrati so trgi nervozni zaradi političnega preobrata v Italiji in naraščanja cen nafte.

"Nedavni trdni podatki kažejo, da je upočasnitev v prvem četrtletju manj začasne narave, kot se je zdi, da je predvidevala banka," je dejala Jennifer McKeown iz družbe Capital Economics.

Draghi je priznal, da se blok še vedno sooča s težavami in dejal, da so globalni pritiski - vključno z grožnjo povečanega protekcionizma - "postali bolj izraziti".

A medtem ko je bila gospodarska rast evrskega območja za letošnje leto popravljena navzdol, je poudaril, da ostaja za leti 2019 in 2020 nespremenjena. "Tveganja, povezana z obeti za gospodarsko rast evrskega območja ostajajo na splošno uravnotežena," je dejal.

Obrestne mere

ECB se je za razliko od ZDA in Velike Britanije vzdržala od zviševanja obrestnih mer, saj ostaja inflacija v bloku še naprej nižja od njenega cilja pri malo manj kot dveh odstotkih. Vseeno pa začetne ocene kažejo, da bi se lahko inflacija v maju iz aprilskih 1,2 odstotka povišala na 1,9 odstotka.

Kljub temu je banka izrazila pričakovanje, da bo ključna obrestna mer ostala blizu ničle "vsaj do poletja 2019" in "dokler bo potrebno", za zagotovitev inflacije v skladu s pričakovanji.

Po objavi novice je vrednost evra v primerjavi z dolarjem upadla za 1 odstotek na nivo 1,1676 dolarja.

Gavin Friend iz banke National Australia, je dejal, da je ECB trge prestrašila s tem ko je napovedala "podaljšano obdobje predenj se bodo začeli dvigi obrestnih mer. Njihove napovedi kažejo, da ne bo prišlo do dvigov pred septembrom 2019, medtem ko so trgi predvidevali prvi dvig za junij."

Drugačen svet

Patrick O'Donnell iz družbe Aberdeen Standard Investments, je dejal, da objava zaznamuje "konec nekega obdobja".

"Objava pomeni začetek konca obdobja poceni denarja in predstavlja prvi korak proti dvigom obrestnih mer v prihodnjem letu. Gre torej za še en korak na poti k odpravljanju izrednih svetovnih denarnih spodbud v zadnjem desetletju."

"Sedaj živimo v popolnoma drugačnem svetu kot nekaj let nazaj, saj je Ameriška centralna banka ta teden dvignila obrestne mere, danes pa smo tudi iz Evrope dobili podoben signal. Edino vprašanje je ali lahko ta bikovski pogled na obete vztraja še naprej."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce