Finančni trgi

Prispevki

ECB bo na naslednji seji ponovno preučila svoj stimulacijski program

ECB bo na naslednji seji ponovno preučila svoj stimulacijski program
October 23
07:27 2015

Evropska centralna banka (ECB) je sporočila, da bo na svoji decemberski seji "ponovno preučila" svoj 1100 milijard evrov težak program kvantitativnega sproščanja. Shema trenutno predvideva nakup 60 milijard evrov obveznic na mesec in je zasnova za pomoč v boju proti deflaciji.

A trenutno ostaja inflacija še naprej zelo nizka, septembra je znašala tako v evrskem območju le 0,1 odstotka, kar je sprožilo špekulacije, da bo banka sprejela nekaj popravkov v svoji shemi pomoči.

Komentarji iz strani banke so prišli medtem ko je banka ključno obretno mero pri 0,05 odstotkih pustila nespremenjeno.

"Nastanitev monetarne politike"

"Načrti za nakup sredstev potekajo tekoče in imajo še naprej ugoden vpliv," je med tiskovno konferenco na Malti dejal predsednik banke, Mario Draghi. "Stopnjo nastanitve monetarne politike, bomo morali ponovno preučiti na naši decemberski seji."

Po septembrski deflaciji sveži pozivi, naj ECB okrepi “bazuko”

Odločitev, da ostanejo stroški zadolževanja nespremenjeni je bila sicer v veliki meri pričakovana, potem ko se je ECB pred več kot letom dni odločila za rezanje obrestnih mer na praktično ničelno stopnjo. Poleg tega je ohranila obrestno stopnjo za bančne depozite pri -0,2 odstotka negativno, kar pomeni, da morajo banke za hranjene svojega denarja pri centralni banki plačati.

Inflacijska pričakovanja

Draghi je dodal je imel upravni odbor banke "zelo bogato razpravo" na številnih področjih monetarne politike, vključno z morebitnim nadaljnjim znižanjem stopnje, ki jo zaračunava bankam za hranjenje depozitov pri cenralni banki.

Medtem je Howard Archer, glavni ekonomist pri družbi IHS Global Insight dejal, da se zdi ECB odprta do uporabe širokega spektra instrumentov monetrane politike. "Zanimivo je predvsem to, da se zdi, da so znižanja obrestnih mer prvič po lanskem septembru, spet na mizi".

Draghi je dejal tudi, da bo ostala stopnja inflacije v evrskem območju tudi v bližnji prihodnosti še naprej zelo nizka. "Od našega zadnjega sestanka, so se kratkoročna inflacijska pričakovanja znižala, medtem ko so srednje in dolgoročna infalcijska pričakovanja po padcih nekoliko poskočila in so tako od zadnjič ostala praktično nespremenjena," je še dodal.

Po njegovih komentrajih so donosi na evropske obveznice in evro padli. Donosi nemških desetletnih obveznic so padli za 5 bazičnih točk na 0,53 odstotka, vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem pa se je znižala za 1 odstotek in z razmerjem 1,1226 dosegla najnižjo vrednost v zadnjih treh tednih.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles