Finančni trgi

Prispevki

ECB: Gotovina med Slovenci zelo priljubljena

ECB: Gotovina med Slovenci zelo priljubljena
November 27
08:20 2017

Od vseh držav območja z evrom je gotovina najbolj priljubljena v Nemčiji, kaže študija ECB. Lani so Nemci v denarnici nosili v povprečju 103 evre, kar je 38 evrov več od povprečja območja. Zelo priljubljena je tudi v Sloveniji, ki se je uvrstila na prvo mesto po deležu oseb, ki imajo doma v gotovini shranjenih več kot 1000 evrov.

Nemcem so po ugotovitvah Evropske centralne banke (ECB) po znesku v gotovini, ki ga v povprečju nosijo s seboj, lani sledili Luksemburžani (102 evra) in Avstrijci (89 evrov). Najmanj gotovine imajo pri sebi Portugalci (29 evrov), Francozi (32 evrov) in Latvijci (41 evrov).

ECB: Nekatere države območja z evrom še vedno ranljive

Nemčija je v vrhu tudi po deležu plačil, opravljenih z gotovino. Nemci namreč z gotovino v povprečju plačajo 80 odstotkov nakupov, kar pa je še vedno manj od državljanov Malte (92 odstotkov), Cipra (88 odstotkov), Španije (87 odstotkov) in Italije (86 odstotkov).

Denarne rezerve v gotovini doma najpogosteje shranjujejo Slovenci in Litovci. Ti dve državi sta tudi na prvem oz. drugem mestu po deležu oseb, ki imajo v gotovini več kot 1000 evrov. Pri Slovencih je ta delež 23-odstoten, pri Litovcih pa 20-odstoten.

Slovenija se je na prvo mesto uvrstila tudi po deležu vprašanih, ki imajo pri sebi vsaj en bankovec večje vrednosti (47 odstotkov). Drugo mesto si delita Luksemburg in Slovaška (obe državi 42 odstotkov). Najredkeje imajo takšne bankovce pri sebi Nizozemci (sedem odstotkov) in Francozi (osem odstotkov).

Slovenija je skupaj s Slovaško med državami z najpogostejšim zaračunavanjem provizije za dvig gotovine na bankomatu. Manj kot tretjina Slovencev in Slovakov je v odgovoru na vprašanje ECB navedlo, da provizije še niso plačali. Na Malti je bil ta delež 81-odstoten.

Gotovino po ugotovitvah ECB pogosteje uporabljajo moški in osebe, starejše od 40 let. Stopnja izobrazbe na tem področju ne igra posebne vloge.

ECB je analizo izvedla na vzorcu več kot 65.000 oseb. Kot so njeni avtorji zapisali v poročilu, glede na ugotovitve nikakor ne drži, da so gotovini šteti dnevi. Sodobna plačilna sredstva res pridobivajo na priljubljenosti, a bankovci in kovanci marsikje ostajajo najbolj priljubljeno plačilno sredstvo.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce