Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB je sprejela dodatne ukrepe za spodbudo evrskega območja

ECB je sprejela dodatne ukrepe za spodbudo evrskega območja
June 05
05:33 2020

Evropska centralna banka je sprejela dodatne dramatične ukrepe, skaterimi poizkuša spodbuditi gospodarstva evrskega območja, sredi največje recesije po drugi svetovni vojni. Le nekaj mesecev po sprejemu nujnih ukrepov je centralna banka dejala, da bo povečala obseg svojega programa odkupa obveznic za 600 milijard evrov, na 1,35 bilijona evrov.

Program bo trajal do junija prihodnje leto, kar je pol leta dlje od prvotnih načrtov. Zaradi te poteze bodo stroški izposoje denarja za države in podjetja nizki, saj se le te soočajo z velikimi proračunskimi primanjkljaji in recesijami.

Nakupi podpirajo "pogoje financiranja v realnem gospodarstvu, zlasti za podjetja in gospodinjstva," je dejala ECB.

Skupina uporabnikov v ZDA je proti Googlu vložila tožbo zaradi nezakonitega zbiranja zasebnih podatkov

Centralna banka se je poleg tega odločila, da obrestne mere obdrži na rekordno nizkih nivojih.

Odkup dodatnih obveznic "bo verjetno donos evropskih državnih obveznic potisnil še bolj v negativno obmičje, vlagatelji pa bodo v iskanju pozitivnih donosov prisiljeni tvegati," je povedala Rachel Winter iz naložbene družbe Killik & Co.

Nakupi obveznic se pogosto imenujejo kvantitativno sproščanje. Ko centralne banke kupujejo obveznice s tiskanim denarjem, vrednost obveznic narašča, stroški izposoje pa padajo. Nekateri tržni komentatorji se sicer sprašujejo, koliko denarja je mogoče varno natisniti, ne da bi se le temu vrednost zmanjšala.

Davčna blagajna

"Čeprav je trenutno inflacija zelo nizka, pa te ravni nakupa sredstev povzročajo zaskrbljenost za kasnejšo rast inflacije," je dejala Winterjeva.

"Ekonomska teorija nam pove, da je inflacija povezana z ponudbo denarja v gospodarstvu, če se masa denarja drastično poviša za financiranje kvantitativnega popuščanja, bi se morala dolgoročna inflacija dvigniti. Ti strahovi pred dolgotrajno inflacijo so v zadnjem času povečali povpraševanje po zlatu."

Z zlatom se trenutno trguje pri ceni približno 1717 dolarjev za unčo, kar je manj od 1766 dolarjev doseženih v prejšnjem mesecu, a precej več od cene izpred enega leta, ki je dosegala 1324 dolarjev za unčo.

V mnogih pogledih ECB lovi ukrepe drugih centralnih bank, pravi višji gospodarski svetovalec pri družbi Federated Hermes, Neil Williams.

"Po zaostanku za ZDA in Veliko Britanijo se fiskalna blagajna sedaj odprila," je dejal. Načrtovana poraba v višini približno 100 milijard evrov na mesec je višja od 80 milijard na mesec porabljenih ob višku krize državnega dolga, še pove.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce