Finančni trgi

Prispevki

ECB kljub povečevanju tveganj predvidoma brez spremembe smeri

ECB kljub povečevanju tveganj predvidoma brez spremembe smeri
October 25
06:35 2018

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnji seji po pričakovanjih ne bo spreminjal začrtane smeri denarne politike v evrskem območju, kljub temu da se tveganja za gospodarsko rast in inflacijo tako zunaj kot znotraj območja skupne valute povečujejo.

Obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, se je sicer skladno z načrtom ECB z oktobrom zmanjšal s 30 na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec, kar pomeni, da bodo centralne banke vrednostne papirje kupovale le še z izplenom od dospelih obveznic.

Trgi se ne umirjajo, tesnoba med vlagatelji narašča

Pričakovati je, da bo svet ECB danes te načrte potrdil, več pa bi lahko bilo znanega tudi o načinu reinvestiranja prihodkov od dospelih vrednostnih papirjev. Trenutno imajo sicer centralne banke evrosistema v lasti okoli 2600 milijard evrov vrednostnih papirjev.

Prav tako bo po napovedih analitikov, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, svet ECB vztrajal tudi pri usmeritvi, da bo ključna obrestna mera v območju evra pri nič odstotkih ostala še vsaj čez poletje 2019 ali še dlje, če bo to potrebno za doseganje srednjeročnega cilja inflacije tik pod dvema odstotkoma.

Predsednik ECB Mario Draghi je sicer septembra priznal, da se je negotovost v gospodarstvu in na finančnih trgih v zadnjem času povečala, npr. zaradi trgovinskih in geopolitičnih napetosti in šibkosti nekaterih razvijajočih se gospodarstev. Med tveganji se omenjajo tudi nevarnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora o nadaljnjih odnosih z unijo in vse glasnejša nesoglasja med populistično vlado v Rimu in Evropsko komisijo glede italijanskih proračunskih načrtov.

A Draghi je septembra poudaril, da svet ECB zaupa v močne temelje gospodarstva držav z evrom in po ocenah analitikov tokrat bistvene spremembe diagnoze kljub nekoliko znižanim napovedim gospodarske rasti najverjetneje ni pričakovati. Bodo pa trgi pozorni na Draghijeve besede o dogajanju v Evropi in svetu v zadnjih tednih.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles