Finančni trgi

Prispevki

ECB: Nekatere države območja z evrom še vedno ranljive

ECB: Nekatere države območja z evrom še vedno ranljive
November 14
08:33 2017

Nekatere države območja z evrom so kljub uspešnemu okrevanju po globalni finančni krizi še vedno ranljive in močno občutljive na morebitne šoke, je na finančnem kongresu v Frankfurtu danes opozoril podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Vitor Constancio. Ob tem je med drugim opozoril na še vedno visoko brezposelnost med mladimi.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Constancio, uspešno gospodarsko okrevanje ne sme voditi v pretirano zadovoljstvo s stanjem, saj v mnogih državah območja z evrom izzivi ostajajo.

Komisija želi 30 odstotno znižanje avtomobilskih emisij CO2 do leta 2030

Pri tem je navedel trdovratno visoko število dolgotrajno brezposelnih in mladih brez dela. Konec minulega leta je bilo v Grčiji brezposelnih 38,4 odstotka mladih med 15. in 29. letom starosti, v Italiji pa 28,4 odstotka, kar je precej več od paradnega konja evropskega gospodarstva Nemčije, kjer je bilo brez dela 6,2 odstotka prebivalcev v tem starostnem obdobju.

Constancio je opozoril tudi na visok javni dolg nekaterih držav, ki ga ponekod niso uspeli obrzdati niti z obsežnimi reformami.
ECB gospodarsko rast in inflacijo v območju evra v zadnjih letih spodbuja z ohlapno denarno politiko - nizkimi obrestnimi merami in programom povečevanja količine denarja v obtoku.

Svet ECB je na svojem zadnjem zasedanju 26. oktobra sklenil, da se bo program odkupovanja obveznic v sedanjem obsegu 60 milijard evrov mesečno nadaljeval do konca leta. Od januarja prihodnje leto pa ga bo nato ECB prepolovila in v tem obsegu nadaljevala vsaj do konca septembra 2018, po potrebi pa tudi dlje, vse dokler svet ECB ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju.

Če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, je svet ECB pripravljen povečati velikost programa ali njegovo trajanje.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce