Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB: Obeti za Evropsko gospodarstvo se slabšajo

ECB: Obeti za Evropsko gospodarstvo se slabšajo
January 25
07:43 2019

Zdi se, da se nad gospodarstvom evrskega območja vse bolj zgrinjajo oblaki. Na novinarski konferenci po sestanku Evropske centralne banke je tako njen predsednik Mario Draghi opisal napoved, ki postaja vse bolj oblačna.

Po njegovih besedah so bili gospodarski podatki šibkejši od pričakovanj, hkrati pa so se povečala tudi tveganja za rast. V njegovih pripombah je bil jasen namig, da bo potrebno še več časa, kot je banka sprva predvidevala, predenj se bodo začele zviševati obrestne mere.

IMF svari, da bi lahko trgovinske napetosti škodile globalni gospodarski rasti

Draghi je za spodkopavanje napovedi okrivil nekatere mednarodne dejavnike, vključno z upočasnjevanje kitajskega gospodarstva in zmanjševanjem učinka znižanja davkov predsednika Trumpa v ZDA. Hkrati je omenil nemško avtomobilsko industrijo, ki je utrpela udarec zaradi zaostrenih postopkov pri testiranju emisij izpustov.

Negotovost glede Brexita

Dejal je da je do povečanja negotovosti prišlo zaradi groženj z trgovinskim protekcionizmom. Pomanjkanje jasnosti glede poganjanj v povezavi z Brexitom, pa je dodaten vir negotovosti. Od Brexita sicer ne pričakuje povzročanje velikih motenj v evrskem območju, vseeno pa je dejal, da je potrebno upoštevati čezmejne vrednostne verige in dejstvo, da so nekatere države bolj izpostavljene učinkom odhoda Velike Britanije iz Evropske Unije.

Veliko vprašanje za ECB je v kakšnem obsegu bodo ti dejavniki še naprej vztrajali. Zagotovo so namreč vnesli določeno negotovost v napovedi, vseeno pa je Draghi dejal, da je stališče sveta ECB, ki sprejema politične odločitve, da je verjetnost recesije nizka.

Kljub vsemu so o tem tveganju že razpravljali. ECB se sicer še naprej krepko nahaja na območju nekonvencionalne politike, ki jo je spodbudila finančna kriza. Glavna obrestna mera je tako še vedno na nič odstotkih, stopnja, ki jo banke plačujejo za depozite prek noči pa je negativna in je takšna že zadnja štiri leta.

Dviganje obrestnih mer se umika dlje v prihodnost

Kljub temu se je dolg pohod nazaj k normalni politiki na nek način začel. Prejšnji mesec je tako banka zaključila svoj dolgoletni program nakupa finančnih sredstev (predvsem državnih obveznic).

Kljub temu ima banka v lasti še vedno za skoraj 3 bilijone evrov vrednostnih papirjev, ki jih je kupila v okviru tega programa, znanega pod imenom kvantitativno sproščanje. Hkrati so obrestne mere banke izjemno nizke.

ECB je sicer poleg tega dala tudi nekaj namigov o tem, kdaj bi lahko začela zviševati obrestne mere. Gre za posebno politično orodje, ki jima tudi svoje ime: smer za naprej.

Banka pravi, da "pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB ostale na sedanji ravni še vsaj do letošnjega poletja, v vsakem primeru pa tako dolgo kolikor bo potrebno", da inflacija doseže skoraj ciljno raven skoraj 2 odstotkov.

Ta usmeritev za prihodnost je ostala nespremenjena, vseeno pa je Draghi namignil, da bi lahko banka potrebovala več časa za dvig obrestnih mer. Na vprašanje o tem, da na finančnih trgih pričakujejo, da se dvig obrestnih mer ne bo začel do naslednjega leta je dejal, da so trgi "razumeli našo reakcijsko funkcijo".

Ta precej tehnična fraza je vsaj v skladu z možnostjo, da se obeti za dvig stopenj ECB pomaknejo nekoliko dlje v prihodnost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce