Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB potrdila konec ogromnega programa za spodbujanje gospodarstva

ECB potrdila konec ogromnega programa za spodbujanje gospodarstva
December 14
06:58 2018

Evropska centralna banka (ECB) je potrdila, da bo v tem mesecu zaključila svoj ogromen program nakupa sredstev za spodbujanje gospodarstva evrskega območja. ECB se je tako odločila za zaključek sheme po kateri so kupovali za 30 milijard evrov obveznic na mesec in to kljub temu, da je prišlo pred kratkim do upočasnitve okrevanja bloka.

Qualcomm trdi da je uspel s prepovedjo prodaje iPhonov na Kitajskem, Apple se s trditvijo ne strinja

Poteza, ki so jo prvič napovedali junija je velik korak v smeri odprave politik, ki jih je bilo treba sprejeti za stabilizacijo evrskega območja po finančni krizi. ECB je sporočila še, da je obdržala svojo glavno obrestno mero na ničelni stopnji.

Banka je začel s svojim programom nakupovanja sredstev v letu 2015, potem ko sta ZDA in Velika Britanija že pred tem sprejeli podobne ukrepe za okrepitev svojih gospodarstev. Do sedaj je ustanova v gospodarstvo bloka načrpala več kot 2 bilijona evrov, obenem pa je ohranila izjemno nizke obrestne mere.

Pri banki trdijo, da so se s tem izognili deflaciji in še bolj globoki krizi, vseeno pa že banka že dolgo časa signalizira, da se bo program sčasoma iztekel in to se sedaj tudi dogaja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce