Finančni trgi

Prispevki

ECB predvidoma brez spremembe smeri

ECB predvidoma brez spremembe smeri
July 20
07:18 2017

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnji seji v Frankfurtu predvidoma še ne bo spreminjal smeri. Ključna obrestna mera in stimulativni program odkupovanja obveznic naj bi tako ostala nespremenjena, bodo pa finančni trgi zelo pozorni na morebitne signale, ki bi jih lahko glede prihodnjih potez dal predsednik ECB Mario Draghi.

V okviru programa kvantitativnega sproščanja ECB trenutno mesečno odkupi za 60 milijard evrov vrednostnih papirjev. Veljavnost programa je najmanj do konca decembra, ECB pa ga je pripravljena izvajati tudi dlje, vse dokler svet ne bo presodil, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju.

ECB napovedala višjo gospodarsko rast, a je pustila obrestne mere nespremenjene

V luči krepitve evrskega gospodarstva so vse močnejša tudi pričakovanja, da so programu odkupovanja obveznic dnevi šteti. O prepričanju vlagateljev, da bo ECB program kmalu začela postopno zmanjševati oziroma ukinjati, pričata tudi razprodaja na trgu obveznic evrskih držav ter krepitev vrednosti evra v zadnjih tednih.

Medtem ko je gospodarska rast najmočnejša v zadnjem desetletju, se člani sveta ECB še naprej soočajo s problemom šibke inflacije. Junija je bila rast cen v območju evra 1,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke pod majsko. Precej pod ciljno vrednostjo ECB, ki je rast cen blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma, naj bi inflacija vztrajala še kar nekaj časa.

Člani sveta ECB so zaenkrat precej molčeči glede obetov, ekonomisti pa napoved postopnega zmanjševanja programa večinoma pričakujejo šele na septembrski ali celo oktobrski seji - čeprav tudi na tokratni možnost presenečenj ni povsem izključena. Medtem naj bi ključna obrestna mera na nespremenjeni ravni nič odstotkov ostala najmanj do polovice leta 2018, verjetno pa še dlje.

Tako naj bi bil najrazburljivejši del današnjega zasedanja ECB novinarska konferenca, na kateri bodo analitiki iskali morebitne namige Maria Draghija o poti, ki bi jo ECB lahko ubrala v prihodnje.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce