Finančni trgi

Prispevki

ECB znižala napoved gospodarske rasti in inflacije

ECB znižala napoved gospodarske rasti in inflacije
September 04
07:29 2015

Evropska centralna banka (ECB) se odločila za znižanje napovedi o gospodarski rasti in infalciji za letošnje in prihodnji dve leti. Sedaj pričakujejo, da bo inflacija v evrskem območju ostala zelo nizka še nekaj naslednjih let, saj so se tveganja gospodarski rasti okrepila.

Predsednik ECB, Mario Draghi je dejal, da se bo gospodarsko okrevanje evrope nadaljevalo, "čeprav z nekoliko šibkejšim tempom od pričakovanj".

Vrednost evra je močno upadla, ko je Draghi namignil, da bi lahko banka, če bo potrebno razširila svoj stimulacijski program. Draghi je svoje komentarje podal potem, ko je ECB sporočila, da bo glavna obrestna mera, pri 0,05% ostala nespremenjena.

ECB sedaj za evrsko območje v letošnjem letu namesto 1,5 odstotne, napoveduje 1,4 odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem pa namesto 1,9 odstotne, 1,7 odstotno gospodarsko rast. Vseeno je Draghi sporočil, da so se tveganja za obete o gospodarski rasti in inflaciji od srede avgusta, ko so bile izračunane zadnje projekcije poslabšala.

Padec evra

"Nižje cene surovin, močnejši evro, nekoliko nižja rast, so povečala tveganja za trajnostno rast inflacija proti 2 odstotnemu cilju," je povedal med novinarsko konferenco v Frankfurtu. Vrednost evra je po komentarjih Draghija močno upadla in se v primerjavi z dolarjem znižala na nivo 1,127 dolarja za en evro. Poleg tega je Draghi priznal, da bi lahko inflacija v prihodnjih mesecih zašla tudi v negativno območje.

ECB povečala obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam

Po pričakovanjih banke, bo inflacija v letošnjem letu dosegla 0,1 odstotek, prihodnje leto naj bi se nato povečala na 1,5 odstotka, v letu 2017 pa naj bi zrasla na 1,7 odstotka, zavirale pa jo bodo predvsem nizke cene energentov.

ECB ni spreminjala svojega programa nakupa obveznic, vseeno pa je Draghi dejal, da bi ga lahko, če bo potrebno, obdržali tudi po njegovem napovedanem izteku, ki je predviden za september prihodnje leto.

Bojazen pred negativno inflaciji - znano tudi kot deflacijo - je banko marca spodbudila k zagonu lastnega programa kvantitativnega sproščanja. Banka tako sedaj mesečno odkupi za 60 milijard evrov obveznic, s čimer želijo spodbuditi rast inflacija v ključnih gospodarstvih območja, kot sta Nemčija in Francija.

Kljub prizadevanjem, pa je znašala inflacija na območju v avgustu samo 0,2 odstotka, kar je mnogo pod 2 odstotnim inflacijskim ciljem.

"Nespektakularna" rast

Včeraj je najnovejša raziskava pokazala, da se je aktivnost med podjetij v evrskem območju avgusta okrepila z najhitrejšim tempom v zadnjih štirih letih.

Indeks PMI, ki ga sestavljha družba Markit in meri podjetniško aktivnost, se je prejšnji mesec povzpela na 54,3 točke (vrednost nad 50 točk označuje pozitivno rast).

Glavni ekonomist pri družbi markit, Chris Williamson je dejal, da nakazuje vrednost indeksa na 0,4 odstotno gospodarsko rast v tretjem četrtletju, kar je označil za "trdno a nespektakularno stopnjo rasti".

Evropski statistični urad eurostat je včeraj sporočil, da se prodaja na drobno v evrskem območju julija, glede na prejšnji mesec povečala za 0,4 odstotka, kar je približno v skladu z pričakovanji in občutno bolje od 0,2 odstotnega padca v juniju.

Zaupanje med potrošniki je še posebej močno v Nemčiji, ki je največje evropskem gospodarstvu, kjer je prodaja na drobno prejšnji mesec poskočila za 1,4 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce