Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk: Apple je v letu 2017 zavrnil pogovore za nakup Tesle

Elon Musk: Apple je v letu 2017 zavrnil pogovore za nakup Tesle
December 23
07:24 2020

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je dejal, da je že v letu 2017 izvršni direktor Appla Tim Cook, zavrnil pogovore o nakupu avtomobilske družbe. Musk je v torek tvitnil, da je v "najtemnejših dneh" svoje družbe iskal stik z šefom Appla.

Takrat je ocenjena vrednost Tesle dosegala 60 milijard dolarjev, medtem ko je sedaj družba vredna enajstkrat več.

Musk je dejal, da je takrat načrtoval razpravo o morebitni prodaji Tesle Applu, saj so pri izdelavi električnega avtomobila Model 3 naleteli na finančne težave.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

Med tisto denarno krizo je milijarderski podjetnik svojim zaposlenim dejal, da je njegova tovarna na pragu obdobja "proizvodnega pekla". Tedne kasneje je tvitnil o spanju na strehi tovarne, ko je poskušal odpraviti ozka grla v procesu proizvodnje.

A naposled so pri Tesli svoje težave premagali in od takrat ustvarili vrsto četrtletnih dobičkov. Ta teden je družba hkrati postala najbolj vredno podjetje, ki se je na novo pridružilo indeksu S&P 500 v zgodovini.

Ambicije po vožnji

Medtem so pri Applu izrazili svoje lastne ambicije za izdelavo električnih avtomobilov in najeli številne nekdanje vodstvene delavce pri Tesli, poleg tega pa so kupili podjetja, ki se specializirajo za razvoj tehnologije avtonomnih vozil.

Poročila, da bi Applu delajo na avtomobilu, ki za vožnjo ne potrebuje voznika, so Muska spodbudila k tvitanju o njegovem, pristopu do direktorja Cooka v letu 2017.

"Sestanek je zavrnil", je Musk odgovoril na verigo predlogov, da želi Apple do leta 2024 izdelati osebno vozilo z novo baterijsko tehnologijo.

Tako vrednost delnic Tesle, kot Appla je od leta 2017 močno narasla. Delnice Tesle so v tem času pridobile kar 1400 odstotkov, vseeno pa je družba še vedno vredna manj, kot tretjino tržne kapitalizacije Appla.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles