Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk je odbil izziv za nadzor nad Teslo

Elon Musk je odbil izziv za nadzor nad Teslo
June 06
06:25 2018

Elon Musk je preživel predlog, da bi ga odstranili iz ene od ključnih vlog pri družbi Tesla, potem ko so delničarji ponovno izvolili iste tri direktorje v upravni odbor proizvajalca električnih avtomobilov. Eden od vlagateljev je namreč želel ustanovitelje in glavnega izvršnega direktorja Tesle odstraniti iz njegovega položaja predsednika upravnega odbora.

Za razliko od držav v Evropi je v ZDA pogosto primer, da v podjetjih ista oseba zaseda dva vodstvena položaja v družbah. Omenjeni predlog je bil sicer zavrnjen na včerajšnjem letnem srečanju družbe v mestu Mountain View v Kaliforniji.

Družba je srečanje uporabila za razkritje bo njihova najnovejša "gigatovarna" izgrajena v Šanghaju, s tem, da naj bi napoved o kitajski tovarni prišla "zelo kmalu", je dejal Musk. Predlog, da bi mu odvzeli predsedovanje je do sedaj najmočnejši izziv, ki ga je moral Musk v Tesli prestati.

Nekateri vlagatelji so izgubili živce zaradi težav družbe s pospeševanjem proizvodnje cenovno dostopnega avtomobila model, ki je ključnega pomena za dolgoročno dobičkonosnost podjetja.

Elon Musk: “Tako Tesla, kot SpaceX bi skoraj propadli.”

Musk je dejal, da je cilj družbe za izdelavo 5000 avtomobilov na teden do konca tega meseca "precej verjeten", saj proizvodne linije sedaj tedensko izdelajo 3500 vozil.

"To je najbolj peklenskih nekaj mesecev, kar sem jih doživel v svojem življenju... ampak mislim, da bomo dosegli naše cilje," je dejal vlagateljem.

"Pri Tesli izdelujemo avtomobile z ljubeznijo," je vidno ganjen dejal Musk. "V veliko drugih podjetjih, jih gradijo z trženjem v mislih ali pa jih zasnuje finančni oddelek in zato nimajo duše. Tudi mi nismo popolni, vseeno pa v naše izdelke izlijemo srce in dušo in pokažemo, da nam je mar."

Skupina aktivističnih valagteljev CtW Investment Group, je vlagatelje pozvala naj zavrnejo tri direktorje Tesle in dejala, da nimajo potrebnih kvalifikacij in neodvisnosti pri odločanju:

Antonio Gracias, višji neodvisni direktor Tesle
James Murdoch, izvršni direktor Twenty-First Century Fox-a
Kimbal Musk - brat Elona Muska

CtW je skupaj s podjetji Glass Lewis in Institutional Shareholder Services (ISS), podprla predlog za ločitev vlog predsednika in izvršnega direktorja ter nasprotovala ponovni izvolitvi omenjenih treh članov upravnega odbora.

Medtem so pri Tesli vlagateljem priporočili, da Musku dovolijo opravljanje obeh funkcij in dejala, da imajo člani odbora ustrezne kvalifikacije za opravljanje svojega dela.

Musk se je sicer že prejšnji mesec znašel pod udarom medijev, ko ni želel odgovarjati na vprašanja analitikov o financah družbe in jih označil kot "dolgočasna butasta vprašanja, ki niso kul".

Proizvajalec električnih avtomobilov je sicer v prvem letošnjem trimesečju dosegel izgubo v višini 710 milijonov dolarjev, kar je bilo več kot dvakrat toliko kot v enakem lanskem obdobju.

Delnice družbe so se v zadnjih mesecih izkazale za precej volatilne in so v aprilu upadle na nivo približno 252 dolarjev. Delnice so včerajšnji trgovalni dan zaključile pri ceni 291 dolarjev, kar pa je še vedno precej manj od rekordnih 389 dolarjev iz lanskega septembra.

Družbe je sicer še vedno ovrednotena na 50 milijard dolarjev, kar je skoraj 5 milijard dolarjev več kot je vreden Ford.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce