Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu
November 26
07:43 2020

Tehnološki podjetnik Elon Musk, je na drugem mestu najbogatejših ljudi na svetu zamenjal ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa. Muskova neto vrednost se je tako zaradi rasti vrednosti delnic avtomobilske družbe Tesla povečala za 7,2 milijarde dolarjev, na 128 milijard dolarjev.

Po podatkih Bloombergovega indeksa milijarderjev, je on njega bogatejši le še ustanovitelj družbe Amazon Jeff Bezos.

Rast delnic Tesla prihaja potem, ko je bila objavljena novica, da bodo delnice družbe kmalu del glavnega indeksa ameriških delnic S&P 500. To je sprožilo novi val nakupa delnic proizvajalca električnih avtomobilov in tržno vrednost družbe poslalo nad 500 milijard dolarjev, kar je hkrati povečalo vrednost deleža družbe, ki je v lasti Elona Muska.

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju zabeležilo rekordno rast

Tesla je sicer hkrati najvrednejša avtomobilska družba na svetu, kljub temu, da proizvaja le majhen delež obsega vozil tekmecev, kot so Toyota, Volkswagen in GM.

V torek je Musk v svojem govoru v Nemčiji dejal, da bi bilo za Teslo "smiselno", vstopiti v segment množičnega trga majhnih avtomobilov v Evropi. "V ZDA so avtomobili zaradi osebnega okusa večji," je dejal. "V Evropi pa so ponavadi manjši."

Po petih zaporednih letih ustvarjanja izgube, je Tesla zabeležila pet zaporednjih četrtletji z dobičkom, saj se njihovi avtomobili kljub pandemiji kitajskega virusa dobro prodajajo.

Kalifornijsko podjetje bo sicer največji novi udeleženec indeks S&P 500, s tržno vrednostjo večjo od 500 milijard dolarjev. To pomeni, da bodo investicijski skladi, ki sledijo indeksu, samodejno zadržali njihove delnice in izkoristili dobiček v ceni delnic, to pa so novice, ki so navdušile vlagatelje.

Gates in Bezos

Soustanovitelj Microsofta, Bill Gates je bil najbogatejši človek na svetu, predenj ga je na vrhu leta 2017 zamenjal Jeff Bezos. Gates ima sicer v lasti premoženje v višini 127,7 milijarde dolarjev.

Neto vrednost Jeffa Bezosa po oceni Bloomberga dosega 182 milijard dolarjev. Tudi on je sredi pandemije kitajskega virusa močno povečal obseg svojega premoženja, saj se je povpraševanje po Amazonovih storitvah v tem obdobju močno povečalo.

Musk, ki je redno poskrbi za polemike, tudi v zadnjih tednih ni mogel iz svoje kože in je poskbel za nekaj kontraverznosti. Prejšnji teden je tako na twitterju dejal, da je "najverjetneje" imel zmeren primer Covida-19, pri čemer naj bi njegovi simptomi spominjali na "manjši prehlad".

Objava je prišla dan pred izstrelitvijo štirih astranavtov na Mednarodno vesoljsko postajo, z raketo, ki jo je izdelala njegova družba SpaceX.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles