Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo
December 10
07:23 2020

Elon Musk je napovedal, da odhaja iz Silicijeve doline in se seli v Teksas, pri čemer napoveduje, da bi lahko tehnološka vroča točka izgubila svoj vpliv. Milijarderski podjetnik je tako dejal, da ima Kalifornija "preveč vpliva na svet", a da njena moč upada.

Tesla, katere vrednost je ocenjena na 500 milijard dolarjev, ima sedež v Kaliforniji, vendar bo v teksaškem mestu Austin zgradila novo tovarno. Na drugi strani ima Muskovo vesoljsko podjetje Space X, že sedaj svoje prostore v Teksasu.

"Dve največji stvari, ki se mi trenutno dogajata sta razvoj plovila Starship v južnem Teksasu... in nato nova ameriška tovarna za Teslo," je Musk povedal za Wall Street Journal. "Življenje v Kaliforniji ni bilo nujno dober izkoristek mojega časa," je dodal.

V maju je Musk zagrozil, da bo Teslo preselil v Teksas, potem ko lokalni uradniki v času pandemije kitajskega virus družbi niso dovolili ponovno odpreti svoje tovarne.

"Odkrito rečeno gre za točko preloma," je tvitnil.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

"Tesla bo zdaj svoj štab in prihodnje programe takoj preselila v Teksas in Nevado. Če bomo sploh ohranili proizvodno dejavnost v Fremontu, pa je odvisno od tega kako bodo v prihodnosti ravnali s Teslo."

Republikanski senator Ted Cruz, ki zastopa Teksas je v tweetu pozdravil odločitev izvršnega direktorja Tesle: "Teksas ima rad nove službe in zelo smo veseli, da boste postali teksačan," je dejal.

Odločitev odraža naraščajoče nezadovoljstvo v Silicijevi dolini, zaradi izjemno visokih življenjskih stroškov na tem območju, slabe oskrbe s stanovanji in visoke stopnje kriminalitete.

Prejšnji teden je poslovno usmerjeno tehnološko podjetje Hewlett Packard Enterprise objavilo, da bo svoj sedež preselilo v mesto Houston, Teksas. Njegov predhodnik, Hewlett-Packard, je bil ustvarjen leta 1938 iz garaže v Palo Altu, kraju, kjer sedaj stoji znamenita plošča "rojstno mesto Silicijeve doline".

Tudi vodilno tehnološko podjetje na področju tehnologije podatkov, Palantir je svoj sedež preselilo iz Silicijeve doline v mesto Denver, Kolorado.

Musk je zvezno državo Kalifornijo primerjal z uspešno športno ekipo: "Nagibajo se k temu, da postanejo samozadovoljni, nekoliko samoupravičeni, potem pa nikoli več ne uspejo osvojiti prvenstev."

Teksas bi lahko drugemu najbogatejšemu človeku na svetu ponudil tudi nekatere davčne ugodnosti. V zvezni državi tako ne pobirajo dohodnine, medtem ko ima Kalifornije nekatere od najvišjih davčnih stopenj v ZDA.

Prejšnji mesec se je neto premoženje Elona Muska povečalo za 7,2 milijarde dolarjev na 128 milijard dolarjev. Od njega je tako sedaj bogatejši samo še ustanovitelj Amazona, Jeff Bezos.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles