Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Citigroup zmanjšuje svoje globalno potrošniško poslovanje Banka Citigroup se je odločila za zaprtje potrošniškega poslovanja na 13 trgih po Aziji, Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ameriška bančniška skupina bo te operacija tako vodila zgolj še iz...
  • V zaporu je umrl zloglasni finančni prevarant Bernie Madoff Osramočeni finančni baron iz Wall Streeta Bernie Madoff, ki je prestaljal zaporno kazen zaradi ene od največjih finančnih prevar v zgodivini ZDA je pri 82 letih umrl v zaporu. Novico...
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo
December 10
07:23 2020

Elon Musk je napovedal, da odhaja iz Silicijeve doline in se seli v Teksas, pri čemer napoveduje, da bi lahko tehnološka vroča točka izgubila svoj vpliv. Milijarderski podjetnik je tako dejal, da ima Kalifornija "preveč vpliva na svet", a da njena moč upada.

Tesla, katere vrednost je ocenjena na 500 milijard dolarjev, ima sedež v Kaliforniji, vendar bo v teksaškem mestu Austin zgradila novo tovarno. Na drugi strani ima Muskovo vesoljsko podjetje Space X, že sedaj svoje prostore v Teksasu.

"Dve največji stvari, ki se mi trenutno dogajata sta razvoj plovila Starship v južnem Teksasu... in nato nova ameriška tovarna za Teslo," je Musk povedal za Wall Street Journal. "Življenje v Kaliforniji ni bilo nujno dober izkoristek mojega časa," je dodal.

V maju je Musk zagrozil, da bo Teslo preselil v Teksas, potem ko lokalni uradniki v času pandemije kitajskega virus družbi niso dovolili ponovno odpreti svoje tovarne.

"Odkrito rečeno gre za točko preloma," je tvitnil.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

"Tesla bo zdaj svoj štab in prihodnje programe takoj preselila v Teksas in Nevado. Če bomo sploh ohranili proizvodno dejavnost v Fremontu, pa je odvisno od tega kako bodo v prihodnosti ravnali s Teslo."

Republikanski senator Ted Cruz, ki zastopa Teksas je v tweetu pozdravil odločitev izvršnega direktorja Tesle: "Teksas ima rad nove službe in zelo smo veseli, da boste postali teksačan," je dejal.

Odločitev odraža naraščajoče nezadovoljstvo v Silicijevi dolini, zaradi izjemno visokih življenjskih stroškov na tem območju, slabe oskrbe s stanovanji in visoke stopnje kriminalitete.

Prejšnji teden je poslovno usmerjeno tehnološko podjetje Hewlett Packard Enterprise objavilo, da bo svoj sedež preselilo v mesto Houston, Teksas. Njegov predhodnik, Hewlett-Packard, je bil ustvarjen leta 1938 iz garaže v Palo Altu, kraju, kjer sedaj stoji znamenita plošča "rojstno mesto Silicijeve doline".

Tudi vodilno tehnološko podjetje na področju tehnologije podatkov, Palantir je svoj sedež preselilo iz Silicijeve doline v mesto Denver, Kolorado.

Musk je zvezno državo Kalifornijo primerjal z uspešno športno ekipo: "Nagibajo se k temu, da postanejo samozadovoljni, nekoliko samoupravičeni, potem pa nikoli več ne uspejo osvojiti prvenstev."

Teksas bi lahko drugemu najbogatejšemu človeku na svetu ponudil tudi nekatere davčne ugodnosti. V zvezni državi tako ne pobirajo dohodnine, medtem ko ima Kalifornije nekatere od najvišjih davčnih stopenj v ZDA.

Prejšnji mesec se je neto premoženje Elona Muska povečalo za 7,2 milijarde dolarjev na 128 milijard dolarjev. Od njega je tako sedaj bogatejši samo še ustanovitelj Amazona, Jeff Bezos.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles