Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Elon Musk obrnil ploščo glede Bitcoina

Elon Musk obrnil ploščo glede Bitcoina
July 22
06:10 2021

Bitcoin je presegel ceno 30.000 dolarjev, saj je vodja Tesle, Elon Musk dejal, da ga bo družba "najverjetneje" spet začela sprejemati kot legitimen način plačila. Izdelovalec električnih avtomobilov je maja sicer sporočil, da kriptovalute ne bodo več sprejemali, kot legitimnega sredstva za nakup njihovih vozil.

Kot razlog so navedli pomisleke glede vpliva rudarjenja valute na okolje, saj je pri tem uporabljeno ogromno električne energije.

Poteza je prišla manj kot dva meseca zatem, ko je podjetje največjo digitalno valuto na svetu začelo sprejemati kot plačilo.

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju

"Najverjetnejši odgovor je, da bi Tesla nadaljevala s sprejemanjem Bitcoinov," je Musk dejal med konferenco kriptovalut B Word.

Poleg tega je dejal, da so preučevali uporabo fosilnih goriv pri rudarjenju Bitcoinov: "Želel sem malo več skrbnosti pri potrditvi, da je odstotek porabe energije iz obnovljivih virov verjetneje pri ali nad 50 odstotkih, pri čemer obstaja trend, proti povečevanju te številke. Če bi do tega res prišlo, bi Tesla ponovno začela sprejemati Bitcoine."

Nekateri vlagatelji in okoljevarstveniki so močno napadli odločitev Tesle v začetku leta, da začne Bitcoine sprejemati, kot način plačila. Spor je izpostavil vprašanja okolju prijaznih električnih vozil, ki se kupujejo z uporabo energetsko intenzivne kriptovalute.

Glede na to, da rudarjenje Bitcoinov porablja ogromne količine električne energije, so se pojavili pomisleki glede tega, ali gre za energijo pridobljeno iz fosilnih goriv ali obnovljivih virov.

Musku so poleg tega očitali uporabo svoje priljubljenosti in položaja enega najbogatejših ljudi na svetu za podporo kriptovalutam.

Med svojim nastopom na konferenci B World je Musk dejal, da ima poleg lastništva Tesle in raketnega podjetja PaceX, v osebni lasti tudi kriptovalute Bitcoin, Ethereum in Dogecoin.

Hkrati je naslovil tudi trditve, da je umetno pomagal zvišati ceno kriptovalut predenj jih je prodal: "Morda črpam, a nato jih ne odvržem... Vsekakor ne verjamem v to, da bi dosegel visoko ceno in prodajal... rad bi videl uspeh Bitcoina."

Po njegovih komentarjih se je cena Bitcoinov povečala za 6 odstotkov na 31.952 dolarjev, medtem ko je vrednost valute Ethereum narasla za 10,6 odstotka na 1979 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles