Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk: Poceni Tesle na voljo v naslednjih treh letih

Elon Musk: Poceni Tesle na voljo v naslednjih treh letih
September 23
06:26 2020

Ustanovitelj Tesle, Elon Musk je napovedal tehnologijo s pomočjo katere se bodo njihove baterije pocenile in postale močnejše. Na predstavitvi, ki je potekala v živo in jo je Musk poimenoval "dan baterij" je med drugim dejal, da bo v naslednjih treh letih na voljo popolnoma avtonomna Tesla po ceni 25,000 dolarjev. "Naše sanje so vedno bile, da bi izdelali cenovno ugoden električni avtomobil," je dejal.

A objava ni navdušila vlagateljev kar vodilo v znižanje tržne vrednosti družbe za kar 50 milijard dolarjev. Glavna napoved se je sicer nanašala na nove večje Tesline cilindrične celice. Po njihovem naj bi nove baterije zagotavljale petkrat več energije, šestkrat več moči in do 16 odstotkov daljši domet vožnje.

A napovedana tehnologijo po verjetno potrebovala še leta razvoja predenj bo na voljo uporabnikom. Teslin pristop sicer vključuje integracijo baterije, k potem postane del strukture avtomobila, s čimer se zniža dejanska teža baterije.

Banka HSBC po obtožbah o pranju denarja in podpori kitajskim komunistom v hudih težavah

 

Govor je sicer potekal pred občinstvom 240 delničarjev družbe, ki so vsi sedeli v svojih Teslah Model 3. Bistvenega pomena za cenejše Tesle so inovacije v načinu, kako podjetje oblikuje svoje baterije in bistveno izboljšanje njihove učinkovitosti.

Musk je poleg tega napovedal, bo Tesla poleg nakupovanja baterij iz strani družb Panasonic in LG, le te začela izdelovati tudi sama. Aprila lani so sicer pri tesli razkrili, da imajo težave pri dobavi Panasonicovih baterij, ki jih uporabljajo v Modelu 3.

Strokovnjaki so sicer dejali, da bo povečevanje obsega proizvodnje "zahtevno". "Tudi pri resnično izkušenih proizvajalcih avtomobilov, ponavadi prvih nekaj let opazimo zelo visoko stopnjo odpadkov," je dejal Casper Rawles iz družbe Benchmark Mineral Intelligence.

Rawles je hkrati opozoril, da tako velik del vsebine baterij izdelan iz dragih kovin, da lahko "stroške znižate zgolj do določene stopnje". Štiri zaporedna četrtletja rasti so sicer pripomogla, da se je cena Teslinih delnic močno dvignila in omogočila družbi postati najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu.

To se je zgodilo kljub kritikam na račun Elona Muska, da precenjuje nekatere od svojih tehnoloških napredkov. V začetku tega meseca je tako skupina za zaščito pravic potrošnikov objavila poročilo, ki je razkrilo pomanjkljivosti pri Teslinih storitvah avtomatizirane vožnje. Raziskava je tako ugotovila, da "ostaja za zdaj popolna sposobnost avtonomne vožnje napačno poimenovanje".

Hkrati je v juliju Musk dejal, da bo Tesla do konca letošnjega leta svoja vozila lahko izdelovala popolnoma avtonomno. Izjavo so sicer insajderji v panogi sprejeli z veliko mero skepticizma.

Kljub temu je Teslin šef napovedal, da bo "beta" različica njihove programske opreme Autopilot na voljo "čez kakšen mesec". Musku sicer niso tuje bleščeče in včasih bizarne javne predstavitve.

V začetku tega meseca je tako predstavil prašiča z računalniškim čipom v velikost kovanca vsajenim v svoje možgane, da bi demonstriral svoje ambiciozne načrte za ustvarjanje delujočega vmesnika med možgani in stroji.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles