Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk postavil temeljni kamen za začetek gradnje prve tovarne Tesle na Kitajskem

Elon Musk postavil temeljni kamen za začetek gradnje prve tovarne Tesle na Kitajskem
January 08
07:52 2019

Šef Tesle Elon Musk je postavil temeljni kamen za začetek gradnje nove tovarne v Šanghaju, kjer bo proizvajalec električnih vozil odprl svoj prvi proizvodni obrat izven ZDA. V tovarni bodo izdelovali Modela 3 in Y, saj si družba prizadeva za povečanje svoje prisotnosti na največjem svetovnem avtomobilskem trgu.

Ameriška družba se sicer sooča z naraščajočo konkurenco lokalnih kitajskih konkurentov. A z novo tovarno bi se Tesli uspelo izogniti uvoznim dajatvam na ameriška vozila, pri uvozu v državo.

Tesla je dosegla najvišjo proizvodnjo v zgodovini

V seriji objav na Twitterju je Musk dejal, da bo obrat gradil "cenovno dostopne različice" Tesle Model 3, ki je družbin avtomobil namenjen masovnemu trgu ter novi predlagani model Y, ki bo namenjen območju širše Kitajske.

Musk je dodal, da bo tako imenovana Gigatovarna, ki bo po poročilih stala 5 milijard dolarjev, začela prve Modele 3 izdelovati že ob koncu letošnjega leta.

"Ciljamo na zaključek gradnje do konca poletja, začetek proizvodnje do konca leta in dosego obsežne proizvodnje v naslednjem letu" je na Twitterju zapisal podjetnik.

Vpliv uvoznih dajatev

Prizadevanje za gradnjo tovarne na Kitajskem prihaja sredi trgovinskih napetosti med Pekingom in Washingtonom. Oktobra je tako družba opozorila, da uvozne dajatve na Kitajskem ustvarjajo izzive. Kitajska se je za povečanje uvoznih dajatev za ameriška vozila odločila, kot del širše trgovinske bitke z ZDA.

Takrat so pri Tesli dejali, da so stroški izdelave njihovih vozil v primerjavi z lokalnimi družbami med 55 in 60 odstotkov višji, ko se upoštevajo stroški tarif in pomorskega prevoza.

Pogajanja namenjena reševanju grenkega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko se bodo sicer začela ta teden odvijati v Pekingu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce