Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk: Preoblikovanje v zasebno podjetje je za Teslo prava pot naprej

Elon Musk: Preoblikovanje v zasebno podjetje je za Teslo prava pot naprej
August 08
07:27 2018

Vodja Tesle Elon Musk razmišlja, da bi proizvajalca električnih avtomobilov spremenil v zasebno podjetje, kar je po njegovem poteza, ki bi bila za družbo "najboljša pot naprej". Musk je dejal, da bi odhod iz borze za Teslo pomenil, da ne bi bila več pod pritiskom kratkoročnih odločitev, namenjenih zadovoljitvi interesov vlagateljev.

V nenavadni potezi je Musk svoje razmišljanje najprej objavil na Twitterju, namesto prek uradnega kanala za razkritje predpisov. Musk je hkrati dejal, da vlagatelji načrt, ki potrebuje odobritev delničarjev podpirajo.

Tesla je ob rasti prihodkov proizvedla več avtomobilov

Tako je dejal, da bi delničarjem ponudili 420 dolarjev za delnico, kar je približno petino več od trenutne cene. Musk je hkrati dejal, da si je zagotovil sredstva za odkup delničarjev, vseeno pa o tem ni ponudil dodatnih podrobnosti. Kljub vsemu je dodal opozorilo, da "končna odločitev o tej potezi še ni bila sprejeta".

Trgovanje z delnicami družbe je bilo po objavi tweetov začasno prekinjeno, saj se čaka na bolj formalno objavo odločitve.

Čeprav je Twitter nekonvencionalen način za objavo takšnih odločitev, pa ameriški tržni regulativni organ, družbam dovoljuje objave na socialnih omrežjih, če je vlagateljem prej sporočeno katero socialno omrežje bo uporabljeno.

Musk, ki ima v lasti skoraj 20 odstotkov družbe je izrazil upanje, da bo poteza podjetje zaščitila pred motečimi nihanji cen in pritiskom za izpolnitev četrtletnih finančnih ciljev. Hkrati je dejal, da želi končati "negativno propagando" iz strani prodajalcev v short pozicijah - vlagateljih, ki stavijo, da bodo delnice družbe izgubile na vrednosti.

"V bistvu želim doseči rezultat, pri katerem bo Tesla delovala po najboljših močeh, brez motečih dejavnikov in kratkoročnega razmišljanja, kolikor je mogoče," je zapisal.

Največji posel v zgodovini?

Če bi Tesla postala zasebna družba po ceni 420 dolarjev za delnico, bi šlo za eno od največjih transakcij v zgodovini - posel vreden več kot 80 milijard dolarjev, vključujoč dolg družbe.

Po Muskovem načrtu bi se lahko vlagatelji odločili za zadržanje svojih deležev. Sam načrtuje zadržanje svojega deleža in upa, da bo nadaljeval v vlogi izvršnega direktorja, je še dodal.

Analitik pri družbi Wolf Ventures, Gene Munster je dejal, da so možnosti za uspeh Muskovega načrta tretjinske."Premija v višini 16 odstotkov na trenutne cene delnic morda ne bo dovolj visoka, da bi obstoječe delničarje spodbudila k prodaji," je dodal.

Poleg tega je razkritje dodatno premešalo špekulacije o prihodnosti Tesle. Družba trenutno porablja velike količine denarja v prizadevanjih za povečanje proizvodnje svojega najnovejšega avtomobila Model 3.

V zadnjem četrtletju so tako poročali o rekordni izgubi, nekateri analitiki pa so prepričani, da bo morala družba za preživetje zbrati dodatna sredstva. Vseeno je Musk dejal, da nima nobenega načrta za zbiranje dodatnega kapitala, hkrati pa je zagotovil, da bo družba v drugem polletju poslovala z dobičkom.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce