Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk se po nekaj dneh že norčuje iz ameriškega regulativnega organa s katerim je dosegel poravnavo

Elon Musk se po nekaj dneh že norčuje iz ameriškega regulativnega organa s katerim je dosegel poravnavo
October 05
06:59 2018

Elon Musk se je norčeval iz ameriškega finančnega regulativnega organa le nekaj dni zatem, ko se je z njimi dogovoril glede plačila globe zaradi obtožb o goljufiji. Vodja Tesle je tako na Twitterju zapisal, da "komisija za bogatenje short prodajalcev", kot je preimenoval Komisija za vrednostne papirje in borzo, opravlja "izjemno delo".

Prejšnji vikend se je tako Musk strinjal, da bo odstopil iz mesta predsednika Tesle in plačal kazen v višini 20 milijonov dolarjev, potem ko je v svojih tvitih dejal, da si je zagotovil sredstva za privatizacijo Tesle.

Tesla je dosegla najvišjo proizvodnjo v zgodovini

Dogovor je sledil odločitvi Komisije, da ga toži zaradi domnevne goljufije povezane z vrednostnimi papirji. Obtožnica Komisije o goljufiji proti Musku, je povezana s twiti, ki jih je le ta objavil v avgustu, v katerih je dejal, da razmišlja o privatizaciji izdelovalca električnih avtomobilov Tesla in umiku iz borznega trga.

Takrat je zapisal, da ima za svoj predlog, ki je vrednost delnic družbe ocenil na 420 dolarjev "zagotovljeno financiranje". Delnice družbe so po objavi napovedi za krajši čas pridobile na vrednosti, a so kasneje vse pridobljeno izgubile.

Pri Komisiji so nato dejali, da so bile njegove trditve "napačne in zavajajoče".

Takrat so "short" prodajalci, ki ustvarjajo dobiček s sposojanjem delnic, njihovo prodajo in nato ponovnim nakupom po pričakovani nižji ceni, so trdili, da so po zaslugi komentarjev Muska izgubili na milijone dolarjev.

Sovraštvo Muska do teh špekulantov je sicer zelo dobro znano. Enkrat jih je tako označil za "kretene, ki želijo da umremo".

Po dogovoru med Komisijo in Muskom iz prejšnjega tedna, bo lahko Musk še naprej ostal generalni direktor Tesle, a se mora za vsaj tri leta odreči mestu predsednika družbe.

Po objavi Muskovega tvita do delnice družbe izgubile 4,4 odstotka vrednosti in nadaljevale z padanjem tudi po uradnem koncu trgovanja na borzi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce