Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk spet načenja živce delničarjev Tesle

Elon Musk spet načenja živce delničarjev Tesle
May 04
06:59 2020

Šef družbe Tesla Elon Musk je po tvitu v katerem je dejal, da je cena delnic njegove družbe previskova doživel padec vrednosti družbe v višini 14 milijard dolarjev. Hkrati je Musk izgubil 3 milijard dolarejv lastnega premožneja iz naslova deleža v družbi, saj so vlagatelji upoštevali njegove besede in se množično odločili za prodajo delnic družbe.

"Po mojem mnenju je cena delnic Tesla previsoka," je dejal v enem od večih tvitov, med katerimi je bila tudi zaobljuba o prodaji svojega premoženja. V drugih tvitih je dejal, da je njegovo dekle nanj jezno, medtem ko je v drugem zapisal samo: "Bes, bes proti umiranju luči zavesti."

Leta 2018 moral Musk je zaradi tvitov o prihodnosti Tesle na newyorški borzi regulativnim organom plačati 20 miljonov dolarjev kazni, poleg tega pa je moral pristati v pregled objav na platformi iz strani odvetnikov.

"Glavobol"

V petek je časopis Wall Street Journal poročal, da so milijarderja vprašali ali se je glede cene delnic Tesle šalil in ali je bil njegov tvit odobren na kar je Musk odgovoril z "ne".

Cena delnic Tesle se je letos močno povečala, s čimer se je tržna vrednost družbe povzpela na skoraj 100 milijard dolarjev, kar je tudi nivo pri katerm bi musku pripadlo izplačilo bonusa v vrednosti več sto milijonov dolarjev.

Apple je v prvem četrtletju kljub karanteni na Kitajskem uspel povečati svoje prihodke

"Na komentarje Muska gledamo, kot ironične in del njegove osebnosti. Zagotovo gre za glavobol za vlagatelje, saj ostajajo njegovi komentarji na tem področju še vedno vroča tema, Wall Street pa je zaradi njih frustriran," je dejal analitik Daniel Ives iz družbe Wedbush Securities.

Musk je v letu 2018 na tviterju dejal, da bi si lahko morda zagotovil financiranje za odstranitev Tesle iz borze in jo preobrazil v zasebno podjteje, kar je vodilo k velikemu nihanju cen delnic družbe na borzi. Komisija za vrednostne papirje in borze je presodila, da so njegovi komentarji vplivali na trgovanje , zaradi česar so ga kaznovali in Teslo prisili, da vzpostavi preverjanje, ki bi takšne objave v prihodnosti preprečilo.

Kljub temu je zvezno sodišče v ZDA prejšnji mesec presodilo, da se bosta morala Tesla in Musk soočiti z tožbo delničarjev zaradi osebnih tvitov, vključno s trditvijo, da jih je Musk želel ogoljufati.

V začetku prejšnjega tedna je Musk svojim 33,4 milijona sledilcem napisal nekaj ostrih kritik glede ameriških omejitev za odhod od doma zaradi pandemije kitajsekga koronavirusa. Lani se je sicer Musk na sodišču znašel potem ko je britanskega potapljača, ki je sodeloval pri reševanju tajskih učencev iz potopljene jame, označil za "pedofilskega tipa".

Musk je dejal, da njegova obljuba o prodaji svojega premoženja vključuje tudi njegovo hišo, ki je bila pred tem v lasti znanega igralca Gene Wilderja in jo Musk kupil letu 2013.

"Eden od pogojev za prodajo," je tvitnil, "V lasti imam staro hišo Gena Wilderja. Ne smete je porušiti ali uničiti njene duše."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles