Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Elon Musk: “Tako Tesla, kot SpaceX bi skoraj propadli.”

Elon Musk: “Tako Tesla, kot SpaceX bi skoraj propadli.”
March 12
07:50 2018

Elon Musk je dejal, da sta se njegovi podjetji SpaceX in Tesla v preteklosti le za las izognili propadu. Podjetnik je tako na konferenci South South dejal, da bi se obe družbi leta 2008 skoraj znašli v bankrotu. Med sejo vprašanj in odgovorov je tako dejal: "Tako Spacex-u kot Tesli sem dal približno 10 odstotno možnost za uspeh". "V začetku, leta 2002 nisem sprejemal niti investicij svojih prijateljev, saj nisem želel izgubiti njihovega denarja."

Musk je dejal, da je ob nakupu Paypala iz strani eBaya v letu 2002 zaslužil 180 milijonov dolarjev, prvotno pa je 90 milijonov vložil v družbi SpaceX in Tesla, a so stroški kar naprej naraščali. Leto 2008 je bilo po njegovih besedah neverjetno zahtevno - prva raketa SpaceX-a, Falcon 1 je imela neuspešno izstrelitev, Tesla pa bi dva dni pred božičem skoraj bankrotirala.

Najbogatejše podjetnice so Kitajke

Na tej točki je imel v žepu le še 40 milijonov dolarjev kapitala.

"Vse bi lahko vložil v eno podjetje, drugo pa bi zagotovo propadlo, če pa bi denar razdelil med obe, bi potem lahko propadli tako SpaceX, kot Tesla," je dejal."Potem ko daš vso energijo v to, da bi nekaj zgradil, je to vaš otrok, zato nisem mogel izbirati med njima. Denar sem vložil v obe družbi in hvala bogu se je z obema izšlo."

Hkrati se je takrat Musk tudi ločil, zato si je moral za plačevanje najemnine od prijateljev sposoditi denar.

"SpaceX je skoraj propadel in enako zgodbo ima za seboj tudi Tesla - če bi se stvari obrnile nekoliko drugače, bi bili obe podjetji že mrtvi," je dejal.

Musk je dejal tudi, da je moral postati eden od glavnih inženirjev za razvoj rakete Falcon 1, ker mu ni uspelo v družbo privabiti nobenega drugega primernega kandidata, sam pa ni želel tvegati uspeha svojega podjetja z inženirji, za katere je menil, da ne ustrezajo njegovim standardom.

Medtem, ko si zdaj lahko privošči zaposlitev toliko talentiranih inženirjev kolikor si jih želi, še vedno porabi 80-90 odstotkov svojega časa na področju inženiringa in oblikovanja za obe podjetji, pri čemer drugi vodstveni delavci upravljajo z poslovno stranjo obeh družb.

Vseeno je dejal, da mu je precej več preglavic kot SpaceX povzročala Tesla.

Priložnosti na Marsu

Na vprašanje, zakaj se je odločil iti v vesoljsko industrijo in električne avtomobile, je pojasnil sta ga obe področji zanimali, ko je bil še na univerzi. Poleg tega je imel občutek, da v zadnjih letih pri vesoljskem potovanju ni bilo narejeno dovolj napredka.

"Spraševal sem se, zakaj nismo dosegli več napredka pri pošiljanju ljudi na luno in kje so vsi vesoljski hoteli, ki so nam jih obljubljali v 2001: Space Odyseey?" je dejal. "Ustanovitev SpaceX ni bila namenjena samo ustvarjanju podjetja, temveč je bil njen namen povišanje proračuna NASE."

Hkrati ostaja Musk še naprej prepričan, da je življenje na Marsu tako možno, kot tudi potrebno. Boji se namreč, da bi lahko tretja svetovna vojna prinesla novo "temno dobo", Mars pa bi lahko pri preživetju in regeneraciji človeštva odigral ključno vlogo. Poleg tega meni, da se tam skriva veliko poslovnih priložnosti.

"Začeli bodo z gradnjo osnovne baze... to pa bo nato odprlo svet novih priložnosti, saj bo Mars potreboval restavracije, bare - marsovske bare," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce