Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Enajst držav je podpisalo Azijsko-pacifiški trgovinski sporazum

Enajst držav je podpisalo Azijsko-pacifiški trgovinski sporazum
March 09
08:56 2018

Enajst držav azijsko-pacifiške regije se je odločilo za podpis trgovinskega pakta, ki je bil pred tem znan pod imenom trans-pacifiško partnerstvo. Kljub temu, da so se lani iz pogajanj umaknile ZDA, pa so preostale članice
uspele rešiti sporazum, ki so ga podpisale na slovesnosti v prestolnici Čila, mestu Santiago. Čilski zunanji minister Heraldo Munoz je dejal, da je sporazum močan signal "proti protekcionističnim pritiskom v korist sveta, ki je odprt za trgovino".

Dogovor kljub temu, da so se ZDA odločile za umik, pokriva trg s skoraj 500 milijonov prebivalcev, njegovi  podporniki pa trdijo, da je zelo pomemben in bi lahko služil kot model za vse prihodnje trgovinske posle.

Kaj sporazum prinaša?

Njegov glavni namen je zmanjšanje trgovinskih dajatev med državami članicami. Hkrati pa si prizadeva tudi za zmanjšanje tako imenovanih netarifnih ukrepov, ki ustvarijo ovire za trgovino prek dodatnih predpisov. V sporazumu so poglavja katerih namen je uskladiti te predpise ali jih vsaj narediti bolj pregledne in poštene. Sporazum vključuje tudi obveznosti za uveljavitev minimalnih delovnih in okoljskih standardov.

Ameriške dajatve: Mehika in Kanada bi lahko bili izvzeti

Poleg tega vključuje sporazum tudi sporni mehanizem poravnave sporov med vlagatelji in državami, ki podjetjem omogoča, da tožijo vlade, če menijo, da je sprememba politike vplivala na njihov dobiček.

Kdo sodeluje v sporazumu?

Po abecednem redu so to: Avstralija, Brunej, Kanada, Čile, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Peru, Singapur in Vietnam. ZDA so se kot je znano umaknile od sporazuma. Ameriški predsednik Donald Trump je lani izpolnil eno od svojih volilnih zavez in se umaknil iz sporazuma, ki ga je označil kot nesrečo za ameriške delavce.

Kdo so zmagovalci in poraženci?

Na kratko, so največji zmagovalci sporazuma azijske države, medtem ko bogatejše države od sporazuma ne bodo imele toliko koristi.

Iz Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo so sporočili, da bodo imele Malezija, Singapur, Brunej in Vietnam do leta 2030 zaradi sporazuma več kot 2 odstotno rast gospodarstva. Na drugi strani bodo Nova Zelandija, Japonska, Kanada, Mehika, Čile in Avstralija zaradi sporazuma pridobile odstotek rasti ali manj. Ista študija predvideva, da bodo ZDA zaradi umika iz sporazuma izgubile 0,5 odstotka gospodarske rasti oziroma 131 milijard dolarjev. A Donald Trump ni edini, ki ni bil prepričan v vrednost sporazuma.

Sindikati, še posebej v bogtejših državah članicah sporazuma, so deejali, da bo sporazum uničil delovna mesta in znižal višino plač. Tudi nekateri ekonomisti so dejali, da so sporazumi o prosti trgovini prirejeni v korist posbenih intersov, kar dela njihovo ekonomsko vrednost zelo dvomljivo.

Je sporazum brez ZDA sploh smiseln?

Odgovor je pritrdilen, a vseeno je brez dvoma pomembnost sporazuma krepko zmanjšana brez sodelovanja največje ekonomske sile na svetu. Ekonomije preostalih držav predstavljajo tako 13 odstotkov celotnega svetovnega gospodarstva, oziroma okrog 10 bilijonov dolarjev. Z ZDA bi se ta odstotek povečal na kar 40.

Avstralski premier Malcolm Turnball je dejal, da je dogovor sklenjen tako, da vključuje možnost sprejema novih članov, po možnosti tudi ZDA. Vseeno pa je revidirani sporazum izpustil okrog 20 prvotnih določb (večino tistih na katerih so vztrajale ZDA), kar kaže na to, da bi ponovni vstop ZDA v sporazum zahteval precej intenzivnih pogajanj.

Čeprav je Donald Trump dejal, da bi bil odprt za bistveno boljši sporazum, pa njegova sovražnost do trgovinskih paktov pomeni, da je ta možnost zelo oddaljena.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce