Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU bo sprejela nova davčna pravila za velike družbe

EU bo sprejela nova davčna pravila za velike družbe
April 12
07:38 2016

Evropska unija bo danes predstavila svoje načrte, za prisiljenje velikih družb k razkritju svojih davčnih zadev.

Britanski komisar, Lord Hill naj bi tako predstavil pravila, ki bodo veljala za multinacionalna podjetja z letnimi prihodki višjimi od 750 milijonov evrov. Družbe bodo morale sedaj natančno opisati koliko davkov plačujejo in v katerih državah EU.

Velike banke zanikale pomoč pri izmikanju plačevanju davkov

Načrti prihajajo v času povečanega nadzora nad uporabo davčnih oaz, po razkritju panamskih dokumentov.

Preglednost

Lord Hill, ki je evropski komisar za finance je dejal: "Gre za skrbno premišljen, a ambiciozen načrt (meddržavno poročanje) za povečanje davčne preglednosti. Čeprav naš predlog v osnovi ni odziv na Panamske dokumente, pa obstaja pomembna povezava med našim nadaljnjim delom na davčni preglednosti in davčnimi oazami, ki smo jih vgradili v naš predlog."

Meddržavno poročanje je trenutno po besedah predstavnika unije že v veljavi za banke, in rudarske ter gozdarske družbe. Dodali so, da bo po novem predlogu seznam podjetij razširjen na družbe, ki pokrivajo približno 90 odstotkov vseh prihodkov podjetij v EU.

Podjetja naj bi tako morala razkriti informacije kot so skupni neto prihodek, dobiček pred obdavčitvijo, dolgovani znesek dohodnine, dejansko plačani davki in akumulirani prihodki.

Spremembe prihajajo potem, ko so se voditelji skupine G20 dogovorili, da sledijo akcijskemu načrtu OECD za boj proti korporativnemu minimiziranju davkov.

Tags
Share

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles