Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU je objavila prvo “črno listo” davčnih oaz

EU je objavila prvo “črno listo” davčnih oaz
December 06
08:57 2017

Evropska Unija je objavila svojo prvo črno listo davčnih oaz, v kateri je navedla 17 ozemelj, vključno Sveto Lucijo, Barbadosom in Južno Korejo. Hkrati so izdali tudi seznam 47 držav, ki so obljubile, da bodo spremenile svoje davčne predpise za doseganje standardov EU.

Na tem "sivem seznamu" najdemo Švico, Turčijo, Hong Kong, ter znane davčne oaze, kot so Kajmanovi otoki in Bermudski otoki. Oba seznama sta sicer dožiela kritiko, ker sta izpustila nekatere najbolj zloglasne davčne oaze. Seznami sicer sledijo razkritjem panamskih in rajskih dosjejev, ki so razkrili kako družbe in posamezniki na offshore računih, skrivajo svoje premoženje pred davčnimi organi po vsem svetu.

Irska prisiljena v pobiranje zaostalih 13 milijard evrov Applovih davkov

Evropski komisar za davke, Pierre Moscovici je dejal, da predstavlja črni seznam "znaten napredek" in dodal: "Že sam njegov obstoj predstavlja pomemben korak naprej. A ker gre za prvi seznam EU, ostaja nezadosten odziv na obseg davčnih utaj po vsem svetu."

Da bi ugotovili ali je država "nesodelujoča jurisdikcija", meri indeks EU preglednost davčne ureditve, davčnih stopenj in ali davčni sistem multinacionalke spodbuja k neupravičeni preusmeritvi dobičkov v nizke davčne stopnje , da bi se na ta način izognili višjim davkom v drugih državah. Ti še posebej vključujejo davčne sisteme, ki ponujajo spodbude, kot je 0 odstotna obdavčenost na dobičke pravnih oseb, tujih družb.

Članice EU bodo lahko same odločale kakšen ukrepe bodo sprejele proti državam kršiteljicam. Evropski ministri so izključili možnost uvedbe davka na transakcije v davčne oaze, kot tudi kakršnih drugih finančnih sankcij. Nekatere države, kot sta Luksemburg in Malta, so namreč po besedah uradnikov, nasprotovale sprejemu strožjih sankcij.

Podpredsednik Evropske Komisije Valdis Dombrovskis je dejal, da bi bili "močnejši protiukrepi boljši". Panama je sicer ena od 17 držav, ki so se znašle na črnem seznamu EU, vseeno pa je njen predsednik Juar Carlos Varela dejal, da država ni "nikakšno davčno zatočišče".

EU svoje članice spodbuja, da sprejmejo takoimenovane "obrambne ukrepe", proti tistim državam, ki ne bodo želele reformirati svojih davčnih sistemov.

17 območij, ki so se znašla na črnem seznamu so:

Ameriška Samoa
Bahrajn
Barbados
Grenada
Guam
Južna Koreja
Macao
Marshallovi otoki
Mongolija
Namibija
Palau
Panama
Saint Lucia
Samoa
Trinidad in Tobago
Tunizija
Združeni Arabski Emirati

EU je sprejela izjeme za države, ki se soočajo z naravnimi nesrečami, kot so orkani, zato so tam proces ocenjevanja začasno ustavili.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce