Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU kliče bo odprtju kitajskega gospodarstva

EU kliče bo odprtju kitajskega gospodarstva
July 17
07:39 2018

Kitajsko gospodarstvo bi moralo postati bolj odprto za tuje družbe, je ob obisku Pekinga dejal, predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker. Juncker je na obisku spremljal predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, ki je opozoril, da bi lahko poslabšanje trgovinskih napetosti vodilo v konflikt.

Srečala sta se z kitajskim premierjem Li Keqiangom, ki je poudaril potrebo po ohranitvi proste trgovine. Medtem je Kitajska vložila uradno pritožbo zoper nove ameriške trgovinske tarife.

Kitajska je v drugem četrtletju na letni ravni rasla po 6,7 odstotni stopnji

Prejšnji teden so tako ZDA napovedale uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajske izdelke v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, ki jih nameravajo uvesti že v septembru. Gre za najnovejši udarec ZDA v vse bolj razširjeni trgovinski vojni, ki se je začela z uvedbo ameriških uvoznih dajatev na jeklo in aluminij.

Preprečitev konflikta

Juncker je dejal, da bi lahko pogosto kritiziran kitajski protekcionistični odnos do tujih podjetij, omilili, kar bi olajšalo trenutne napetosti. Na novinarski konferenci je dejal: "Če se želi Kitajska odpreti, lahko to naredi. Dobro jim je znano kako to storiti."

Donald Tusk je na drugi strani ZDA, Kitajsko in Rusijo pozval naj sodelujejo z EU, da bi olajšali napetosti v svetovni trgovini in dejal, da se mora mednarodni red odgovorno reformirati. "Še vedno obstaja čas za preprečitev konflikta in kaosa," je dodal.

Dva visoka evropska politika sta prišla v Peking zaradi vrha EU-Kitajska, ki pripravlja skupno sporočilo, ki bi obe strani obvezal k upoštevanju večstranskega svetovnega trgovinskega sistema.

Kitajski premier Li je od tujih podjetij zahteval naj povedo ali so utrpele kakršnokoli krajo intelektualne lastnine, kar je ena od pritožb ZDA proti kitajskim trgovinskim metodam.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce