Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

EU načrtuje povečanje sledljivosti transakcij s kriptovalutami

EU načrtuje povečanje sledljivosti transakcij s kriptovalutami
July 21
05:07 2021

Predlagane spremembe zakonodaje EU bi prisilila podjetja, ki poslujejo z Bitcoini ali drugimi kriptovalutami, da začnejo zbirati podatke o prejemniku in pošiljatelju valut. Predlogi bi povečali sledljivost kripto-premoženja, so sporočili pri Evropski komisiji in pomagali pri ustavljanju pranja denarja in financiranju terorizma.

Hkrati bi nova pravila prepovedovala zagotavljanje anonimnih denarnic za kripto-sredstva. Predlogi bi sicer lahko postali zakon šele čez dve leti.

Komisija trdi, da bi morali biti prenosi kriptovalut predmet enakih pravil za boj proti pranju denarja, kot bančna nakazila.

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju

"Glede na to, da so prenosi virtualnih sredstev podvrženi enakim tveganjem za pranje denarja in financiranje terorizma, kot elektronski prenosi sredstev... se zato zdi logično uporabiti isti zakonodajni instrument za reševanje teh skupnih vprašanj," so zapisali pri Komisiji.

Medtem ko so nekateri ponudniki sredstev kripto-premoženja že zajeti v pravilih o preprečevanju pranja denarja, bi novi predlogi "ta pravila razširili na celoten kripto-sektor, pri čemer bi morali vsi ponudniki storitev skrbno spremljati svoje stranke," je pojasnila Komisija.

Po predlogih bi moralo podjetje, ki prenaša kripto-sredstva za kupca primorano navesti njegovo ime, naslov datum rojstva, številko računa in ime prejemnika sredstev.

David Gerard, avtor knjige "Attack of the 50 Foot Blockchain" je za medije dejal: "Gre zgolj za uporabo obstoječih pravil pri kriptovalutah. Spremembe so se napovedovale že vse od leta 2019."

Hkrati je dejal, da bodo kljub temu, da gre za evropske predloge, njihovi učinki globalni.

"Če želite zaslužiti pravi denar, morate upoštevati tudi pravila transakcij z pravim denarjem," je dodal.

Da bodo predlogi postali zakon, bo potrebno soglasje vseh držav članic unije in Evropskega parlamenta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles