Finančni trgi

Prispevki

EU naj bi osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz

EU naj bi osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz
January 17
08:39 2018

EU naj bi po neuradnih informacijah prihodnji teden osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz. Pritisk uvrstitve na črni seznam deluje, zato naj bi se osmerica premaknila na sivi seznam, na katerem so tiste države, ki sicer ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezale k ustreznemu ukrepanju, pojasnjujejo viri pri EU.

Finančni ministri EU naj bi po neuradnih navedbah prihodnji teden s črnega seznama umaknili Južno Korejo, Združene arabske emirate, Tunizijo, Panamo, Mongolijo, Macao, Barbados in Grenado.

EU je sploh prvi črni seznam davčnih oaz potrdila v začetku decembra lani. Na njem je 17 držav oziroma jurisdikcij: Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Airbus napovedal morebiten konec proizvodnje velikanov A380

Še 47 jurisdikcij - med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar - so članice uvrstile na sivi seznam. Gre za tiste jurisdikcije, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik.

Vprašanje sankcij proti državam na evropskem črnem seznamu je ob njegovi potrditvi ostalo odprto. Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami oziroma jurisdikcijami.

EU naj bi po nekaterih neuradnih navedbah v fazo kaznovanja držav, ki ne bodo spoštovale zavez na področju boja proti izogibanju davkom, prešla prihodnje leto.

Medtem ko nekateri poudarjajo, da pričakovan umik osmerice s črnega seznama potrjuje učinkovitost tega ukrepa, pa drugi opozarjajo, da je takšna poteza tako kmalu po potrditvi seznama zaskrbljujoča in da spodkopava verodostojnost ukrepa.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce